Allie, 26, och mamma Helen tvingade till samma operation: ”Tröst”

19 jun, 2023 
Allie, 26, och mamma Helen tvingade till samma operation: ”Tröst”.
Först fick Allie, 26, beskedet att hon behövde genomgå en livsavgörande operation.
Sedan fick hon reda på att hennes mamma satt i exakt samma sits. De båda skulle tvingas till exakt samma typ av åtgärd, utfört av samma kirurg, med endast tre veckors mellanrum.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Zeina Mourtada: saker att göra en dålig dag
Zeina Mourtada: saker att göra en dålig dag

Till slut var sociala medier-managern Allie Carson-McGeary, 26, tvungen att berätta. Hon hade gått och gruvat sig länge. Hon ringde sin mamma Helen Anderson, 53, och talade om att läkarna hade upptäckt en fyra centimeter lång knöl på hennes sköldkörtel och nu väntade hon på att få göra en biopsi.

– Jag hittade en knöl på min hals under Världscancerdagen. Jag tänkte inte så mycket på det egentligen men jag hade just sett en video om en person som haft sköldkörtelcancer så jag tänkte att det är bäst att kolla upp det, säger hon enligt Wales Online.

Mamma Helen och dottern Allie.
Mamma Helen och dottern Allie.Allie Carson-McGeary / SWNS

Under samtalet erkände grundskoleläraren Helen att hon också stod på väntelistan eftersom de hade hittat en liknande knöl på sjukhuset.

Opererades av samma kirurg

Mamman och dottern gjorde varsin biopsi med en dags mellanrum, men bara Allies tumör visade sig vara elakartad. Hon diagnostiserades med sköldkörtelcancer – däremot gav läkarna henne 97 procents chans att överleva.

Annons

– Mammas biopsi kom tillbaka utan ett fastställt resultat. Jag kunde aldrig tro att min tumör faktiskt var cancer, säger Allie.

Kirurgen Omar Hilmi på Ross Hall Hospital i Glasgow opererade bort Allies tumör den 13 april 2022. Tre veckor senare var det dags för mamman Helen.

Allie på sjukhusbädden. Operationen blev en succé.
Allie på sjukhusbädden. Operationen blev en succé.Allie Carson-McGeary / SWNS
Läkarna gjorde ett ingrepp i Allies hals för att plocka ut tumören.
Läkarna gjorde ett ingrepp i Allies hals för att plocka ut tumören.Allie Carson-McGeary / SWNS

– Just sköldkörtelcancer kan vara ärftligt och jag är glad att ha kunnat hjälpa dessa kvinnor att diagnostisera och sedan även behandla deras cancer, säger Hilmi.

– Det var oerhört läskigt att som 25-åring få beskedet att jag hade cancer. Jag bröt ihop, det var hemskt. Men vi tog snabbt hand om det och jag hade väldigt tur, säger Allie.

Annons

Allie: ”Kände mig mindre ensam”

Efter operationen genomgick hon en radiojodbehandling. Det var en stor succé och i dag är hon helt cancerfri.

– På ett sätt var det en stor tröst att min mamma gick igenom samma sak samtidigt. Jag kände mig mindre ensam, säger Allie och fortsätter:

– Det var ett tufft år men jag har tagit mig över på andra sidan nu. Det är inte alls troligt att cancern kommer tillbaka så just nu vill jag bara återgå till mitt liv.

FOTO: SWNS

Annons