intressant om hälsan

Alicia hade sitt livs år framför sig – nu kan hon knappt lämna hemmet

Alicia innan hon hade börjat med sin medicin och Alicia på sjukhuset med flera slangar kopplade till sig.

FOTO: Instagram
Alicia, 23, hade precis träffat sitt livs kärlek och fått sitt drömjobb.
Nu kan hon knappt lämna hemmet efter att ha diagnostiserats med en mycket ovanlig sjukdom.
– Det skulle vara mitt år, säger Alicia Fairclough till New York Post.
3-åringen framför Whitney Houstons "I have nothing"
0:35

Efter reklamen: 3-åringen framför Whitney Houstons "I have nothing"

(0:35)

Slå på ljud

Alicia Fairclough gick från en helt vanlig och aktiv 23-åring till att kalla sjukhuset sitt andra hem.

Det hela började med att hon fick ont i bröstet och drabbades av plötsliga svimningar. När hon hade haft symtomen i åtta månader sökte hon vård och fick först höra att det berodde på en njurinfektion som hon hade haft tidigare. Men 23-åringen stod på sig och krävde att få göra en datortomografi som är en slags röntgen av kroppens organ.

Blodtillförseln till ena njuren hade helt stängts av

Undersökningen visade att Alicia hade en inflammerad aorta och att blodtillförseln till hennes högra njure helt hade stängts av. Hon blev då diagnositiserad med den mycket ovanliga kroniska sjukdomen Takayasus arterit, TAK.

Bara fem personer på en miljon invånare drabbas av sjukdomen. Det innebär att cirka 50 personer i Sverige lider av sjukdomen gör att blodkärlsväggarna blir inflammerade. Det kan bland annat leda till hjärtinfarkt och stroke.

Alicia om diagnosen: ”Förvirrad och chockad”

Alicia fick diagnosen mitt när livet var som ljusast. Hon hade precis träffat kärleken och fått sitt drömjobb.

– Jag kände mig förvirrad och chockad över att få diagnosen TAK. Det skulle vara mitt år. Jag hade träffat mitt livs kärlek, Thomas Green, fick ett nytt jobb i den karriär jag vill göra och kände mig så positiv, säger Alicia.

23-åringen måste nu ta 23 tabletter varje morgon och tar även starka steroider som gör henne illamående och får henne att kräkas ofta. Hon har även svårt att gå och har dessutom gått upp 45 kilo i vikt på grund av medicinen.

– Jag sörjer den gamla, glada och friska versionen av mig själv varje dag och saknar den där sprudlande, roliga, självsäkra kvinnan som jag var, säger Alicia som är en före detta professionell dansare som brukade gymma fyra till fem gånger per vecka. Nu tillbringar hon så mycket tid på sjukhuset att hon kallar det för sitt andra hem och hon lämnar bara hemmet runt en gång i veckan.

Delar med sig om livet på Tiktok

Alicia har lagt upp flera videor på Tiktok om sitt liv med sjukdomen och har därigenom kommit i kontakt med flera andra personer som lider av samma sjukdom.

– De har uttryckt för mig att jag är den första personen de har sett online eller pratat med som öppet delar sin kamp, och att det får dem att känna sig mindre ensamma, säger Alicia.

FOTO: Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN