Här är yrken som ersätts av robotar – inom en snar framtid: ”Oroliga”

AI-robotar kommer för att ta ditt jobb – här är yrkena som lever farligt

FOTO: TT
Den artificiella intelligensen är redan här.
Och den kommer för att ta ditt jobb.
Här är fyra yrken som lever farligt – och kommer att ersättas av robotar.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Annelie spelar mobilspel för tusentals kronor i månaden
0:25

Efter reklamen: Annelie spelar mobilspel för tusentals kronor i månaden

(0:25)

Slå på ljud

Det har länge pratats om AI, artificiell intelligens, i form av robotar som kan vara ett utmärkt komplement till mänskliga uppgifter, eller rent av ersätta helt.

Redan har Microsoft sagt upp 10 000 personer i samtidigt aviserat en mångmiljardsatsning på den revolutionerande AI-tekniken som blir smartare för varje dag.

– AI ersätter tjänstemännen. Jag tror inte att någon kan stoppa det, säger Pengcheng Shi, biträdande dekanus i datavetenskap och informationsvetenskap vid Rochester Institute of Technology, enligt New York Post.

Enligt honom är flera yrken sårbara och människor riskerar att ersättas av robotar inom en överskådlig framtid.

– Många bör vara oroliga, säger en annan, Chinmay Hegde, docent i datavetenskap och elektroteknik vid New York University.

Här är några av yrkena som experter tror kommer ersättas med robotar inom en snar framtid:

Lärare

Högskolekurser kommer inte behöva en mänsklig undervisare länge till, tror experterna. Snart kan undervisningarna ske utan tillsyn.

Ekonom

Många uträkningar och kalkyler kommer att kunna genomföras av robotar, som kommer att vara mer precisa än människor. Däremot tror experterna att finansiella och ekonomiska beslut länge kommer att ligga i mänskliga händer.

Mjukvaruutvecklare

Webbdesigners och ingenjörer med ansvar för kodning riskerar att bli ett utdöende släkte. I framtiden kommer allt att skötas av robotar som kan anpassa efter användares önskemål och parametrar. Experterna tror att yrket försvinner senast 2026.

Journalist

Många försök har redan gjorts, men utan egentlig framgång. I framtiden kan du be en robot att producera en berättelse eller artikel med citat, men däremot – till alla journalisters glädje – kommer det ta tid innan robotar kan kontrollera fakta effektivt.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN