coronapandemin

Agnes Wolds stora skam – ger henne ångestkänslor: ”Är ett lidande”

Agnes Wolds slarv är en stor skam för henne – får ångest av att städa

FOTO: Robin Aron/Expressen/TT
Agnes Wold blev rikskänd när coronaviruset härjade och hon trädde fram som expert inom klinisk bakteriologi.
På hemmaplan är hon däremot inte lika strukturerad.
– Jag är extremt slarvig och det är den sak som jag skäms mest för, säger hon till Dagens Nyheter.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Krav på negativt covidtest för Kinaresenärer
0:57

Efter reklamen: Krav på negativt covidtest för Kinaresenärer

(0:57)

Slå på ljud

Hon är en av svenskarnas drömgäster när det kommer till vem de helst skulle vilja bjuda hem på middag. Den folkkära 68-åringen blev en välkänd och välrenommerad expert i riksmedia under tiden då coronaviruset härjade som värst.

Agnes Wold är överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet. Under pandemin var hon den expert, tillsammans med Anders Tegnell, som medierna oftast vände sig till när de ville ha svar på frågor om covid, virus, hälsomyter eller städning.

Får ångest av att städa

Just städning har hon starka åsikter om. Hon anser att folk generellt är så hysteriska och alltid frågar om saker är ”farliga”. Hon säger att folk inte blir friskare per automatik för att de städar mer. Ämnet är uppenbarligen känsligt för professorn som medger att hon är väldigt slarvig till vardags och hatar att städa.

– Jag är extremt slarvig där och det är den sak som jag skäms mest för. Varje dag, hela tiden, säger Wold till Dagens Nyheter.

Agnes Wold tycker det är onödigt att slarviga människor kritiseras så mycket om deras beteenden bara går ut över dem själva.

Agnes Wold tycker det är onödigt att slarviga människor kritiseras så mycket om deras beteenden bara går ut över dem själva.

FOTO: Adam Ihse/TT

Hon berättar att hon dels har svårt att hålla ordning på viktiga saker och papper, dels att hon tycker att det är så förbaskat tråkigt och ångestframkallande att städa huset. Då tar hon hellre tag i massa andra grejer som blivit ogjorda.

Att vara slarvig är ett persondrag som många andra stör sig på, menar hon. Samtidigt är människor slarviga inom olika områden och folk stör sig på olika saker. För Agnes Wolds del existerar hennes oordning enbart på ett privat plan – hennes fullspäckade jobbschema med föreläsningar, intervjuer och forskningsstudier har hon alltid klarat av att hantera.

”Som när en alkis träffar en annan alkis”

När hon träffar en annan människa som också är slarvig eller stökig i privatlivet känner hon en samhörighet.

– Det är som när en alkis träffar en annan alkis och förstår hur den har levt sitt liv med ångest och skam, säger hon till DN.

Hon tar upp ett exempel på hur hon vid flera tillfällen missat att betala sina räkningar och att hon därmed fått anmärkningar. Hon retar sig på att folk har så starka åsikter kring det och att de är så snabba att kritisera beteendet. Många resonerar så att slarviga personer är ointelligenta.

– Det är ett lidande för oss slarviga att läsa om dömandet av en person som har missat att betala en räkning. Det är absurt, det är ju inte andra som skadas utan det är den personen som får betala en extra avgift. Ska man inte kunna bli statsminister då? Det är klart att man kan det, personen har ju andra bra sidor och kan vara jätteduktig, säger hon.

FOTO: Robin Aron/Expressen/TT, Adam Ihse/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN