cancer

Adam, 36, fick hemska beskedet efter sjukdomskampen – vägras mer hjälp

Adam och Christine med dottern.

FOTO: SWNS
Året var 2019 när småbarnspappan Adam Gray, 36, fick veta att han har cancer.
Efter fyra rundor av den mest intensiva cancerbehandlingen fick han ett dystert besked.
Cancern var inte borta, men sjukvården i England hade gjort sitt – nu måste han söka sig utomlands.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kränkande kommentaren på gymmet: ”Dina bröst hänger utanför”
0:28

Efter reklamen: Kränkande kommentaren på gymmet: ”Dina bröst hänger utanför”

(0:28)

Slå på ljud

Tvåbarnspappa Adam Gray, 36, genomgick omfattande operation och kemoterapi i Storbritannien efter att ha diagnostiserats med neuroendokrin cancer i fjärde stadiet.

Trots att läkarna sa att cancern var obotlig när han fick diagnosen 2019 friskförklarades han förra året mot alla odds. Detta efter att ha fått fyra omgångar av Peptidreceptor radionuklid terapi (PRRT), en typ av intensiv strålbehandling.

Men bara tre månader senare fick han den förödande nyheten – läkarna hade hittat 12 nya knölar i levern.

Men nu finns ingen hjälp att få i Storbritannien. Adam måste söka sig utomlands.

Adam: ”Det är bisarrt”

Sjukvården i Storbritannien tillåter bara patienter att genomgå fyra rundor av PRRT eftersom att den är så pass intensiv. Adams enda chans till överlevnad är att söka vård i ett annat land.

I ett desperat försök gör familjen nu allt för att för att samla ihop pengar till resan.

Det kom som en chock för min onkolog, och sedan blev det klart att jag enligt den statliga sjukvårdens riktlinjer inte får mer än fyra omgångar. Men det som gör mig arg är att om jag hade ett walesiskt eller skotskt postnummer så hade jag kunnat komma åt behandlingen, förklarar pappa Adam.

– Det är inte vettigt mellan de tre länderna att eftersom jag är i England måste jag finansiera det här själv. Det passar mig inte särskilt bra. Det är bisarrt att en behandling som är så effektiv för min typ av cancer idag inte är tillgänglig i ett förstavärldsland - men jag kan få tillgång till den om jag är villig att betala för den i Indien.

Adam och Christine.

Adam och Christine Gray har två barn tillsammans.

FOTO: SWNS

Adam blev cancerfri förra året

Det var i juli 2019 som Adam sökte vård för magsmärtor. 48 timmar senare fick han veta att han hade flera cancertumörer som var obotliga.

Vid den tiden väntade hans barndomskärlek Christine, 35, som han nyligen hade gift sig med, deras dotter, Amelie. Deras perfekta liv vändes upp och ned. Adam, som tidigare cyklade 14 kilometer till jobbet varje morgon blev en annan människa. Han tappade allt hår och tappade 57 kg i vikt.

Adam på sjukhuset.

Med hjälp av PRRT-strålningsbehandling blev Adam cancerfri.

FOTO: SWNS

Kirurger tog också bort hälften av hans lever och en del av bukspottkörteln, innan de hittade massor av nya tumörer, med några i bröstet och lymfkörtlarna. Det var då han erbjöds PRRT.

I september förra året var cancern borta.

Samtidigt välkomnade familjen sitt andra barn, sonen Wilfred.

”Det var helt förödande. Jag kunde inte sluta gråta”

Men glädjen varade inte länge och i december föll allt igen. Läkarna hittade 12 nya tumörer i pappans lever.

Det var helt förödande. Jag kunde inte sluta gråta. Jag gick tillbaka till jobbet medan jag gick på strålbehandling för att försörja familjen. Och jag ringde min chef och grät i luren, berättar Adam.

Adam och Wilfred.

Familjen försöker samla ihop pengar för vård utomlands.

FOTO: SWNS

Adam sa till läkarna att han ville påbörja PRRT-behandling igen, men fick då veta att enligt riktlinjerna hade han förbrukat alla chanser – som bosatt i England är maxgränsen fyra.

Efter att ha tittat på de olika alternativen har familjen nu bestämt sig för att flyga till Indien i slutet av april för behandling. Samtidigt försöker de samla in pengar för ytterligare tre omgångar.

– Vi kom i kontakt med en läkare i Tyskland, som kan administrera Alpha PRRT, men för en behandlingsomgång var det nästan 390 000 kronor. Så vi letade någon annanstans och fann att det kostade cirka hälften i Indien, säger Adam.

– Jag kommer att flyga ut till Delhi på egen hand och jag kommer att missa min frus födelsedag. Så jag kommer inte att vara runt mina barn eller familj.

Adam och Christine.

I slutet av april ska Adam behandlas i Indien.

FOTO: SWNS

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN