Abdul säljer sin 9-åriga dotter Parwana till 55-årig man: ”Jag måste”

Parwana Malik

Abdul Malik sålde sin 9-årige dotter Parwana till en 55-årig man.
Med tårar i ögonen säger han att inte hade något val.
– Jag måste sälja för att hålla de andra familjemedlemmarna vid liv, säger han till CNN.
Kaos på Kabuls flygplats när folk försöker fly landet – se klippet här
Slå på ljud

Abdul Malik, 55, säger att han inte hade något val. I fyra år har han och hans familj bott i ett flyktingläger i Badghis-provinsen med dåliga förhållanden. Sedan talibanerna tog över Afghanistan har det blivit värre.

För att kunna föda hela familjen har han nu tvingats sälja sin 9 år gamla dotter Parwana Malik, uppger han för CNN.

– Vi är åtta familjemedlemmar. Jag måste sälja för att hålla de andra familjemedlemmarna vid liv, säger Abdul Malik till CNN.

Abdul Malik

Abdul Malik säger att han inte har något annat val än att sälja sin dotter Parwana Malik. ”Jag måste sälja för att hålla de andra familjemedlemmarna vid liv”, säger han till CNN.

CNN

Pappans vädjan: ”Snälla slå henne inte”

Köparen är en man i 55-årsåldern. Affären har uppmärksammats av CNN, som närvarade vid utbytet och rapporterar att Abdul Malik bad den 55-årige mannen att ta väl hand om hans dotter och inte slå henne.

– Det här är nu din fru. Snälla ta god hand om henne, du har ansvaret för henne nu, snälla slå henne inte, säger Abdul Malik med tårar i ögonen.

Familjen har länge varit beroende av bistånd och tvingats leva på bara några kronor varje dag. Han har försökt skaffa jobb, tvingas låna pengar av släktingar och bett andra familjer i flyktinglägret om mat.

Abdul Malik och Qorban

Parwana Malik såldes för mindre än 20 000 kronor. Pappan Abdul Malik bad köparen Qorban att behandla henne väl och inte slå henne.

CNN

Parwana såldes för mindre än 20 000 kronor

Köpmannen, som går under namnet Qorban, betalade med får, mark och kontanter av ett värde på cirka 18 900 kronor.

Enligt CNN har han förklarat att han redan har en fru som kommer att ta hand om Parwana som om hon vore hennes egna barn.

– Parwana var billig, och hennes far var väldigt fattig och behövde pengar. Hon kommer att arbeta i mitt hem. Jag kommer inte slå henne, jag kommer behandla henne som en familjemedlem och jag kommer vara snäll, säger Qorban.

Parwana Malik

Parwana Malik försökte streta emot och bad sin pappa in i det sista att han inte sälja henne.

CNN

Familjer som måste sälja sina barn ökar

Bara några dagar innan hade Parwana lekt med vänner på flyktinglägret. 55-årige Qorban beskriver hon som en ”gammal gubbe” och till CNN säger hon att hon försökte få familjen att ändra sig.

När affären var klar lämnade hon rummet tillsammans med Qorban. Hon försökte streta emot, men det var lönlöst.

För några månader sedan såldes även Parwanas 12-åriga syster. Familjen är långt ifrån ensamma om sin situation i Afghanistan och flera har tvingats sälja sina familjemedlemmar för att överleva.

– Dag för dag ökar antalet familjer som måste sälja sina barn. Det är brist på mat, brist på arbete, och familjerna känner att de måste göra det här, säger människorättsaktivisten Mohammad Naiem Nazem.

Parwana Malik leker

Parwana Malik leker med de andra barnen i flyktinglägret.

CNN
Parwana Malik

Parwana Malik gråter och försöker streta emot. Hon vill inte lämna sin familj.

CNN

LÄS OCKSÅ: Därför har talibanerna lyckats ta makten över Afghanistan

LÄS OCKSÅ: Efter intåget i Kabul – talibanerna roar sig på tivoli

Foto: CNN

FRÅN FÖRSTASIDAN