brott

Kungen bjöd ”Kulturprofilen” på middag efter avslöjandena om sexövergrepp

Jean-Clause Arnaul och kung Carl XVI Gustaf.

FOTO: TT
Kung Carl XVI Gustaf bjöd ”Kulturprofilen” Jean-Claude Arnault på middag efter att sexanklagelserna mot honom hade avslöjats.
Mitt under metoo-rörelsen bjöds den senare våldtäktsdömde Arnault in till slottet, skriver Aftonbladet.
Kungens miss "Glad midsommar"
0:30

Efter reklamen: Kungens miss "Glad midsommar"

(0:30)

Slå på ljud

Det var mitt under den pågående Metoo-rörelsen 2017 som 18 kvinnor vittnade om att de hade blivit utsatta för sexuella trakasserier av Jean-Clause Arnault som kom att kallas ”Kulturprofilen” i media.

Arnault dömdes senare till 2,5 års fängelse för två våldtäkter.

Avslöjandet publicerades i Dagens nyheter under hösten 2017. Och i december samma år bjöd kungen in Jean-Clause Arnault till middag på slottet. Det avslöjas i nya boken ”Le doute”, skriver Aftonbladet.

Hovet: ”Jag vill poängtera...”

Inbjudan bekräftas även av hovet.

– Varje år den 11 december, dagen efter Nobelmiddagen, bjuder kungen in Nobelpristagarna och även ledamöter i de olika akademierna. Vartannat år blir även ledamöternas respektive inbjudna. 2017 var ett sådant år. Akademiledamot Katarina Frostenson med respektive var inbjudna, men tackade nej och deltog inte på middagen, säger Margareta Thorgren, informationschef på hovet.

På Aftonbladet fråga om det var olämpligt att bjuda in Arnault som Frostenssons respektive efter avslöjandena svarar Thorgren:

– Jag vill poängtera att det är ledamöterna som blir inbjudna och enligt traditionen respektive vartannat år, säger hon.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN