Mörklade mobbning – skolan betalar ut rekordbelopp efter pojkens död

Skolan avtalade att betala 25 miljoner svenska kronor.

Nästan 25 miljoner kronor.
Det tvingas ett skoldistrikt i Ohio betala efter att skolan misstänks mörklagt en mobbningsskandal.
8-åriga pojken Gabriel Taye blev så våldsamt mobbad att han tog sitt eget liv.

Den tragiska historien om Gabriel Taye, en 8-årig pojke som blev våldsamt mobbad att han valde att avsluta sitt liv fick nu ett avslut. Skoldisitriktet som var ansvariga för pojkens skolgång tvingas betala tre miljoner dollar, närmare 25 miljoner svenska kronor till föräldrarna.

Skolan tvingas också, enligt det förlikningsavtal som skoldistriktet ingick med föräldrarna till Gabriel Taye, att införa ett stort antal förändringar. Bland annat hur skoldistriktet rapporterar, spårar och griper in vid mobbning i fortsättningen, rapporterar Buzzfeed.

– I Gabriels ära använder nu familjen denna uppgörelse för att skydda nuvarande och framtida CPS-studenter. (Cincinnati Public Schools, reds. anm.) Vi kommer att se till att dessa reformer går på djupet och får mobbning i hela CPS-systemet att upphöra, sa familjens advokat Al Gerhardstein, i ett uttalande.

Familjen anklagar skolan för att vara skyldiga till pojkens död

I rättegången anklagade Gabriels Tayes föräldrar tjänstemännen på skolan för att ha mörklagt mobbningen som deras son fått utstå. De anklagar dessutom skolan för att vara ansvariga för pojkens död 2017. Familjen menar att om de hade känt till situationen på grundskolan, så hade de aldrig skickat dit honom – något de berättade i rättegångsförhandlingarna.

Två dagar före sin död attackerades Gabriel Taye på pojkarnas badrum. En övervakningsvideo visar när han ligger medvetslös i sju minuter efter en attack. De andra eleverna går runt den medvetslösa kroppen, hånas och sparkas.

Familjen fick aldrig reda på orsaken till varför Gabriel Teye blev medvetslös. Skolan ska ha sagt att han svimmade. Samma dag som pojken tragiskt valde att avsluta sitt liv stal två elever hans vattenflaska och sedan försökt spola ner flaskan i toaletten. En incident som förvisso anmäldes till en lärare, men som inte kände till de tidigare händelserna.

Skolan var medvetna om att mobbningen pågick

Rättegången tillade att skolans tjänstemän varit medvetna om att Gabriel varit utsatt för ”aggressivt beteende” åtminstone sex gånger, men hans mamma blev bara underrättad om tre incidenter.

Skolan hävdade att de ursprungligen agerat på rätt sätt och att eleverna som utsatt Gabriel för mobbning straffades. Skolan påstod även att det inte fanns ett ”genomgripande mönster” av mobbning mot pojken.

Som en del av sitt nya rapporteringssystem för mobbning kommer Cincinnati Public Schools, CPS, att spåra upprepade händelser, såväl som mobbare och platser där mobbing kan ske.

Förlikningsavtalet kommer att skickas till den lokala utbildningsstyrelsen på måndagen för formellt godkännande. Advokat för distriktet fortsätter att förneka att skolan eller dess anställda var ansvariga för Gabriels död.

Förlikningsavtalet gjordes ”för att undvika kostnad och osäkerhet”, enligt skoldistriktets advokat.

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

LÄS OCKSÅ: Mamma klädde ut sig och infiltrerade dotterns skola

LÄS OCKSÅ: Paret fick 20 barn (!) på ETT år – nu vill de ha 100

Foto: GoFundMe

Senaste nytt