utrikes

50 000 år gamla skräckvirus smälter fram i Sibirien: ”Pandoras ask...”

Professor Birgitta Evengård.

FOTO: Youtube/TT
Enorma ”pandoravirus” har hittats i Sibirien när permafrosten smälter.
Forskare oroar sig nu över att okända sjukdomar sprider sig.
– Det finns fler bakterier än stjärnor i universum och deras verkningar är okända för oss, säger professor Birgitta Evengård.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Youtuber äter fladdermussoppa – riskerar mångårigt fängelsestraff
0:33

Efter reklamen: Youtuber äter fladdermussoppa – riskerar mångårigt fängelsestraff

(0:33)

Slå på ljud

I takt med att klimatförändringarna smälter permafrosten i Sibirien, växer forskarnas oroa för vad som gömmer sig i marken. Man har hittills hittat djur och naturgaser som smälter fram, och man förväntar sig att isen gömmer mer än så.

Bland annat bakterier och virus som kan vara skadliga för människor.

I en studie som publicerades förra året kunde forskare visa att i sju prover från permafrosten gömde sig 13 nya virus – okända för människan. Det äldsta av virusen som hittades var så gammalt som 48 500 år, vilket klår världsrekordet.

Viruset tillhör gruppen ”pandoravirus” – en grupp gigantiska virus som infekterar amöbor, skriver Expressen.

Kan leda till nya pandemier

Trots att studien ännu inte har granskats har den dragit till sig enorm uppmärksamhet på grund av de allvarliga resultaten. Birgitta Evengård är professor i infektionssjukdomar vid Umeå universitet och liknar den smältande permafrosten vid ”pandoras ask”.

– Minst 90 procent av bakterierna som finns är helt okända för oss. Det finns fler bakterier än stjärnor i universum och deras verkningar är okända för oss. Och vad som finns dolt i den här tinande permafrosten vet vi inte, för man har inte undersökt det tillräckligt, säger hon till Expressen.

Hon förklarar även att studien visar att virusen kan återuppväckas i laboratorier, vilket kan gå allvarliga konsekvenser.

– Då finns det alltså förutsättningar för att det kan bli nya pandemier utifrån virus som är dolda i tundran, säger hon.

Berg i Sibirien på hösten.

Sibirien är ödsligt.

FOTO: Olga Kamenskaya/TT

Risken ökar även i takt med att Ryssland gräver nya gruvor i Sibirien. I det enorma och ödsliga Sibirien finns få sjukhus och smittas folk med nya virus riskerar viruset få ännu större spridning när människorna söker vård i stan. Birgitta Evengård menar att det krävs övervakning och att gruvdriften hanteras på rätt sätt.

”Det är diplomatin och forskningen som världen behöver just nu”

Det har bedrivits internationella samarbeten med Ryssland för att ta reda på vad som gömmer sig i de smältande isarna, men sedan kriget i Ukraina inleddes har dessa satts på paus.

– Det är så sorgligt. Det är diplomatin och forskningen som världen behöver just nu. Jag brukar säga det, att utan friska ekosystem finns det ingen mänsklig hälsa, säger Evengård till Expressen.

Hon har själv påverkats av kriget då ett ryskt-nordiskt projekt som hon arbetade med i Sibirien flyttades till Grönland på grund av kriget.

– De ryska forskarna som vi samarbetade med är oerhört duktiga, och de har möjligheterna som krävs för att kunna forska om permafrosten i Ryssland. Men nu är det bara tystnad.

FOTO: Youtube/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN