Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
5 frågor – sant och falskt om D-vitamin: ”Kan bli farliga nivåer”

FOTO: SVT/Ulf Palm/Larsen, Håkon Mosvold TT
Ola Nordqvist, apotekare och doktor i biomedicin, reder här ut fem påståenden om D-vitaminer.
– Det krävs förvisso en hel del men man kan visst överdosera, säger han.
D-vitamin har länge hyllats till skyarna som en mirakelvitamin – men vad är det egentligen som stämmer och inte? Den omdebatterade vitaminen finns bland annat i solens strålar men även i livsmedel som fet fisk, mejeriprodukter och växtdrycker så som soja, havre och kokosdrycker.
Vitaminen är exempelvis bra för att hålla skelettet och tänderna starka och hjälper kroppens slemhinnor att bekämpa bakterier och virus. Men lika många bra saker som är konstaterade om D-vitamin – lika många myter finns det som inte stämmer. Ola Nordqvist, apotekare och doktor i biomedicin, reder här ut vad som är sant och falskt om den hyllade vitaminen.
Kan brist på D-vitamin göra att man blir trött?
Falskt
– Det skulle jag säga att det är falskt. Det är till och med så att man uppmanar sjukvården att inte provta patienter som kommer in med trötthet för D-vitamin. Anledningen till det är att man inte ska vilseledas att tro att tröttheten beror på D-vitaminbrist och på så sätt missa en allvarligare sjukdom som ligger i botten, säger Ola Nordqvist.
Kan huden bilda D-vitamin på vintern?
Falskt
– Det krävs att man har en viss solhöjd. Det vill säga att solen står högt på himlen för att man ska kunna bilda d-vitamin i huden från UVB-strålning, säger Ola Nordqvist.
Experter brukar säga att att 45 grader är minimun för infallsvinkeln från solen för att kroppen ska kunna bilda D-vitamin. Det innebär att kroppen inte kan bilda vitaminet från ungefär halva oktober till halva april i Sverige, enligt Nordqvist. Då måste vi alltså få i oss vitaminer

Huden kan inte bilda D-vitamin under vintern i Sverige utan då måste man få i sig vitaminen genom kosten eller vitamintabletter.
FOTO: Larsen, Håkon Mosvold
Lakrits kan vara livsfarligt: ”Även för unga, friska människor”
Skyddar D-vitamin mot luftvägsinfektioner?
Delvis sant
– Det har gjort rätt många studier och det finns en liten skyddseffekt, ungefär en tioprocentig minskning. Det som var lite märkligt var att äldre personer inte har någon skyddseffekt men vuxna personer mellan 18-65 år fick det, säger Nordqvist och tillägger att det bara märktes en effekt hos de som fick en liten dos D-vitamin inte hos de som fick större doser

Ola Nordqvist slår hål på myter om D-vitamin.
FOTO: SVTHar vi i Norden lägre D-vitaminnivåer än i Sydeuropa?
Falskt
– Det är till och med tvärt om, vilket ju kan tyckas lite märkligt eftersom vi ligger bland de högsta i världen vad det gäller benskörhetsfrakturer och det hänger ihop med d-vitaminnivåer också, säger Nordqvist.
Kan man överdosera d-vitamin?
Sant
– Det krävs förvisso en hel del men man kan visst överdosera. Inte genom att sola för mycket eller äta för mycket mat som innehåller D-vitamin. Men skulle man sätta i sig massor av kosttillskott kan man komma upp till nivåer som blir farliga, säger Ola Nordqvist.
Överdosering av D-vitamin kan påverka hjärtat och ge hjärtartymi då hjärtat slår antingen för snabbt eller för långsamt. Det kan också påverka njurarna, både att man kan få en dålig funktion men också att man kan få njursten. Andra biverkningar som kan uppstå vid överdosering är förvirring och illamående.
FOTO: SVT/Ulf Palm/Larsen, Håkon Mosvold TT