44-åringen lider av ovanliga sjukdomen – är fast i en 83-årings kropp

Tiffany Wedekind.

FOTO: Instagram
1 på 20 miljoner har den ovanliga sjukdomen som gör att kroppen åldras snabbare än vanligt – de flesta dör i tonåren, men inte Tiffany, 44.
95-årige Ivor är världen äldsta vingvandrare
0:29

Efter reklamen: 95-årige Ivor är världen äldsta vingvandrare

(0:29)

Slå på ljud

Tiffany Wedekind har alltid varit liten. Idag, 44 år gammal, är hon fortfarande bara 135 centimeter lång och väger 27 kilo. Hon blir ofta misstagen för att vara ett barn, men sanningen är den motsatta. Hennes kropp är nämligen i samma skick som en 83-årings skulle vara – detta på grund av en mycket ovanlig sjukdom, skriver People.

”Jag visste väldigt tidigt att något var annorlunda”

Trots att Tiffany är mindre än de flesta minns hon sin barndom som relativt aktiv och normal med dagar fyllda av dans, basket och cheerleading. Hennes bror hade också en mindre kroppsstorlek så hon var inte ensam om att vara annorlunda.

– Jag visste väldigt tidigt att något var annorlunda med mig. Men jag ville bara leva mitt liv och vara som alla andra, berättar Tiffany för People.

När Tiffany blev tjugo stod det klart att något var väldigt fel. Hon började tappa sitt hår och hennes tänder ruttnade. Genetiska tester på Tiffany och hennes bror visade på en allvarlig genetisk sjukdom med namnet progeri. Sjukdomen drabbar endast 1 på 20 miljoner och innebär främst att kroppen åldras i förtid. Många patienter med sjukdom lever inte längre än till tonåren.

– Det började bli svårare när jag var i 30-årsåldern, säger Tiffany.

Eftersom hennes kropp åldras fortare fick hon även sjukdomar som vanligtvis drabbar gamla personer. Hjärt- och kärlsjukdomar, artrit och förkalkningar i knäna är några av de svårigheter hon behövt hantera. Hon har även lättare att få hjärtinfarkter, vilket hennes bror dog av när han just fyllt 39.

”Just nu är allt vi har”

Även Tiffanys mamma Linda har en mild form av samma sjukdom. De är idag de äldsta som någonsin levt med sjukdomen progeri. Familjen som bor i delstaten Ohio i USA är välkänd och många känner igen Tiffany från Instagramkontot ”Tenacious Tiffany”. För sina följare visar hon upp sitt liv och sitt motto om att leva i nuet.

– Det finns så många människor som inte lever i nuet. Just nu är allt vi har. Jag vill verkligen bara att folk uppskattar det, säger Tiffany.

FOTO: Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN