34-årig kvinna från Göteborg lurade till sig 43 miljoner – dyra köpen

NK

En 34-årig kvinna från Göteborg lyckades tillsammans med sin familj lura till sig 43 miljoner kronor av myndigheter.
Under åtta år fejkade de sjukdomar och assistansbehov – samtidigt som de sågs shoppa loss och dansa på bröllop.
Nu skyller de på mormoderns ”svarta magi”, rapporterar GT.
9-åringen räddar sin mamma från rånare
0:28

Efter reklamen: 9-åringen räddar sin mamma från rånare

(0:28)

Slå på ljud

Via sitt assistansbolag fick en 34-årig kvinna, tillsammans med brukare och anställda, drygt 43 miljoner kronor från Försäkringskassan och Göteborgs stad under en åttaårsperiod.

Pengarna gick till levnadskostnader för de inblandade, men också flera lyxköp som väskor av märken som Hermès, Louis Vuitton, Burberry och Gucci på NK. Man har även använt pengarna till att bygga ett lyxigt sommarhus i Bosnien, rapporterar GT.

Mångmiljonbeloppen har betalats ut efter att brukarna fejkat sjukdomar och assistansbehov. Trots att några påstått sig vara invalida, visar bilder hur de shoppar i affärer, dansar på bröllop och går på begravningar utan några större svårigheter.

Nordiska Kompaniet

Dyra väskor av märken som Hermés, Louis Vuitton, Burberry och Gucci köptes på NK.

Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Familjen skyller på mormoderns ”svarta magi”

Bolaget ägs av den 34-åriga kvinnan, som har drivit det tillsammans med sin familj. Åklagarna beskriver brottsligheten som systematisk och att de utnyttjat fattiga arbetskraftsinvandrare. Med löfte om uppehållstillstånd ska familjen även lockat anställda från utlandet.

GT rapporterar att bedrägeribrotten främst kretsar kring fyra personer. De har kopplingar till den 34-åriga kvinnan och som beviljats personlig assistans. En av dem är kvinnans pappa, som också suttit i styrelsen för bolaget.

I förundersökningen har familjen hävdat att de bland annat varit styrda av sin avlidne mormoders ”svarta magi”. Mormodern beskrivs som en ”synnerligen ond kvinna som kastat förbannelser över dem”. Hon ska enligt familjen styrt bolaget tillsammans med deras avlidne morfader mot deras vilja.

Gucciväskor

Väskor av märket Gucci.

Cecilia Liljeton/TT

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Döms till flera år i fängelse – men får straffet sänkt

I rätten har mormodern beskrivits som en ”älskvärd gammal dam” av folk utanför familjen. Tingsrätten dömde den 34-åriga kvinnan och hennes föräldrar, som nekade till brott, till grovt bidragsbrott och grova bedrägerier. I den omfattande härvan dömdes totalt 18 personer, varav 14 till fängelse.

Fallet överklagades till hovrätten. I hovrättens prövning fälldes 17 av dem 18 som fälldes i tingsrätten, varav 13 till fängelse. För flera sänks dock straffen och rubriceringen ändras från grovt bedrägeri till grovt bidragsbrott.

Den 34-åriga kvinnan och hennes mamma fick sitt straff sänkt, från sju och ett halvt år fängelse till fem års fängelse. Pappans straff sänktes från sex och ett halvt år till fyra års fängelse.

– I de största delarna så har hovrätten gjort samma bedömning som tingsrätten, de döms till ansvar men det rubriceras ned något för vissa personer, säger åklagaren Petter Lundgren till GT.

Svenska sedlar

Via sitt assistansbolag fick den 34-åriga kvinnan 43 miljoner kronor på åtta år.

Henrik Isaksson/TT

LÄS OCKSÅ: Tonåring döms för polismordet i Göteborg

LÄS OCKSÅ: Mamman lurade alla – låtsades vara sin 22-åriga dotter

Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock, Cecilia Liljeton/TT, Henrik Isaksson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN