barn

3-åriga Evie får inte lämna sjukhuset – väntar på ett nytt hjärta

Evie, 3, behöver ett nytt hjärta – får inte lämna sjukhuset.

FOTO: SWNS
Evie, 3, har haft ett hjärtfel sedan födseln.
Nu har det gått så långt att hon måste ha ett nytt hjärta – hon får inte ens lämna sjukhuset innan hon genomgått en transplantation.
– Vi har fått höra att det är en beräknad väntetid på 9-12 månader, men det kan bli längre, säger hennes mamma Chloe.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Grishjärta inopererat i människa
0:34

Efter reklamen: Grishjärta inopererat i människa

(0:34)

Slå på ljud

Redan när Evie Green var fyra månader såg läkarna att hon hade ett hjärtfel, dilaterad kardiomyopati, som gjorde att hennes hjärtmuskel var mycket svagare än normalt. Tack vare medicinering kunde hon hålla sig frisk och kry.

Men i januari blev 3-åringen förkyld och i samband med det fick hon andningssvårigheter, vilket inte är bra om man sedan tidigare lider av hjärtproblem. Väl på sjukhuset i Newcastle, norra England, konstaterade läkarna att hon hade fått hjärtsvikt och hon fick en mekanisk hjärtpump inopererad – under ingreppet fick stackars Evie ett hjärtstopp.

Evie och hennes mamma Chloe.

Evie och hennes mamma Chloe.

FOTO: SWNS

Får inte lämna sjukhuset förrän hon får nytt hjärta

Hon överlevde operationen men är i stort behov av ett nytt hjärta. Hon är nu uppskriven på väntelistan och tvingas kvar på sjukhuset till dess att en hjärttransplantation kan göras.

– Vi fick rusa in med Evie till sjukhuset och de satte in en mekanisk hjärtpump, men doktorerna säger att hon inte får lämna innan hon har gjort en transplantation, säger mamman Chloe Green, 27, till Daily Mirror.

Det svåra är nu att hitta en barndonator.

Evie i sin sjukhussäng. Där måste hon stanna till hon fått ett nytt hjärta.

Evie i sin sjukhussäng. Där måste hon stanna till hon fått ett nytt hjärta.

FOTO: SWNS

– Hon får inte lämna sjukhuset utan ett nytt hjärta, men det finns inte tillräckligt många barndonatorer som lämnar organ. Vi har fått höra att det är en beräknad väntetid på 9-12 månader, men det kan bli längre, säger Chloe och fortsätter:

– Det är heller inte givet att kroppen acklimatiserar sig till det nya hjärtat. Det är ett lotteri.

Vädjar till andra föräldrar

Nu försöker mamman få andra att inse hur viktigt det är med organdonationer, särskilt för barn. Hon säger att: ”Det är ett otroligt koncept att kunna ge ett liv till någon annan, just nu väntar Evie på den gåvan”.

Evie med sina föräldrar och sin bror.

Evie med sina föräldrar och sin bror.

FOTO: SWNS

– Det handlar inte om jag ber om att få någons hjärta, jag vill bara att föräldrar som förlorar sina barn ska vara öppna för möjligheten att hjälpa en annan familj när de behöver det som mest, säger Chloe Green.

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN