19-årige VM-hjälten Truls ord om sorgen – efter cancerbeskedet

Carina Bergfeldt och Truls Möregårdh

För fyra år sedan drabbades bordtennisstjärnan David Andersson av cancer, endast 17 år gammal.
Nu berättar VM-hjälten Truls Möregårdh hur det var att se sin bästa vän gå igenom något så fruktansvärt.
– Han har varit en otrolig inspiration för mig och mina kompisar, säger han i programmet Carina Bergfeldt.
0:25

Efter reklamen: 11-åring utsedd till världens snabbaste trummis

(0:25)

Född och formad i de småländska skogarna, har den unga pingisstjärnan Truls Möregårdh, 19, likt en traktor plöjt igenom pingisvärlden och blivit ett sant framtidslöfte att räkna med.

Efter VM i Houston, Texas, är inget sig likt. Semifinalen mot tysken, med det pingispassande namnet Timo Boll, gav honom en finalplats mot favorittippade världsettan Fan Zhendong.

I finalen fick han dessvärre se sig besegrad. Men han förlorade inte ett guld, han vann ett silver, som han själv sa efter turneringen och blev den yngste VM-medaljören sedan Stellan Bengtsson 1971.

Truls Möregårdh

Truls Möregårdh poserar med silvermedaljen efter att ha förlorat VM-finalen i bordtennis mot världsettan Fan Zhendong i Houston, Texas.

Per Hällström

Festade med Jan-Ove Waldner efter succén

Efter turneringen, där även dubbelparet Mattias Falck och Kristian Karlsson hade stora framgångar och tog hem Sveriges första VM-guld på 30 år, hyllades Truls Möregårdh av pingislegendaren Jan-Ove Waldner, som agerade expertkommentator under turneringen.

De såg även till att fira tillsammans med en napolitansk pizza på en restaurang i centrala Stockholm.

– Nu får jag sitta ner med Jan-Ove Waldner för första gången och prata lite längre och djupare. Det är väldigt häftigt för mig att få den chansen. Helt klart är det så att folk vet i större utsträckning vem jag är efter VM och jag blir igenkänd i vardagen, det är mycket folk som kommer fram och vill prata, sa Truls Möregårdh till Aftonbladet.

Mikael Appelgren, Truls Möregårdh och Jan-Ove Waldner

Mikael Appelgren, Truls Möregårdh och Jan-Ove Waldner äter middag tillsammans på restaurang Piccola Cabina i Hägersten efter matcherna.

ORRE PONTUS/Aftonbladet
Carina Bergfeldts offentliga bråk i tv – efter olikheterna

Bästa vännen David drabbades av cancer: ”Jag grät”

Det är inte bara Jan-Ove Waldner som varit en stor förebild för Truls Möregård. Bästa kompisen och pingisspelaren David Andersson, till vardags i klubben Eslövs AI, har också varit en viktig del i Truls framgångar och en person som han verkligen sett upp till.

För drygt fyra år sedan drabbades David Andersson av cancer, endast 17 år gammal. Han fick beskedet när han var iväg på ett juniorlandslagsuppdrag.

– Jag grät när jag fick beskedet, det gjorde jag. Men jag var inte så rädd, det var mest overkligt. Chocken framförallt, har David Andersson tidigare sagt till SVT.

David Andersson

David Andersson har tidigare berättat om det tuffa cancerbeskedet. ”Jag grät när jag fick beskedet”, säger han till SVT.

SVT

”Han har varit en otrolig inspiration”

Truls Möregårdh minns hur hårt det tog på klubben och hur jobbigt det var att se sin bästa vän kämpa mot en så fruktansvärd sjukdom.

– Allt hände väldigt snabbt. Han vann en tävling och blev bäst i Sverige bland 01:or bara någon vecka innan han fick det beskedet. Väldigt tråkigt för mig, mina kompisar och hela klubben, säger Truls Möregårdh i fredagens avsnitt av Carina Bergfeldt.

David Andersson mår i dag bättre och är tillbaka vid pingisbordet.

– Han har krigat på väldigt bra. Behandlingen pågick i två och ett halvt år och inte en enda gång visade han för oss hur jobbigt det var för honom. Han har varit en otrolig inspiration för mig och mina kompisar och i dag mår han bra. Det är jättekul, säger Truls Möregårdh.

Carina Bergfeldt sänds på fredagar klockan 21.00 på SVT och på SVT play.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Truls Möregårdh

Truls Möregårdh berättar i Carina Bergfeldt om hur tufft det var att se sin bästa kompis gå igenom något så fruktansvärt som cancer.

SVT
Carina Bergfeldt

Carina Bergfeldt blir berörd av Truls Möregårdhs berättelse.

SVT

LÄS OCKSÅ: Carina Bergfeldts starka ord om mammans kamp

LÄS OCKSÅ: Kollegernas kritik mot Bergfeldt efter kändisfesten

Foto: SVT, Per Hällström, ORRE PONTUS/Aftonbladet

SENASTE NYTT!