16 enkla knep: Så sparar du tusenlappar på elen

Med några enkla knep kan du spara tusenlappar under elkrisen

FOTO: TT
Vintern står för dörren och oron är stor för höga räkningar under de rusande elpriserna.
Men det finns enkla knep som kan sänka energianvändningen hemma – och du kan spara tusenlappar.
Här listar vi några av dem:
Lyxfällan del 2 "Köpte en dammsugare för 32 000 kr"
0:29

Efter reklamen: Lyxfällan del 2 "Köpte en dammsugare för 32 000 kr"

(0:29)

Slå på ljud

1. Byt ut alla gamla glödlampor mot LED-lampor. En LED-lampa förbrukar nämligen 80 procent mindre el och håller 10-20 gånger längre tid än en vanlig glödlampa. För varje utbytt lampa sparar du upp till 600 kronor/år.

2. En plasma-tv kan du upp till tre gånger mer ström än motsvarande platt-tv. Ju större tv du har – desto mer el drar den.

3. Släck lamporna i rummen där ingen befinner sig.

4. Undvik att köra halvfulla tvättmaskiner, och välj så lång temperatur som möjligt. Kör gärna sparprogram om din tvättmaskin har den funktionen.

5. Att använda diskmaskin drar mindre energi än att diska för hand. Däremot blir diskkostnaden högre, eftersom maskindiskmedlet är ungefär tio gånger dyrare än handdiskmedel.

6. Låt tvätten torka på en torkställning i stället för i en torktumlare.

7. Håll rätt temperatur i kylen (+6 grader) och frysen (-18 grader). Damsug också baksidan av kyl och frys regelbundet, och frosta av frysen minst en gång per år.

8. Stäng genast kylskåpsdörren efter att du tagit ut din vara, och låt också varm mat svalna innan du ställer in det i kylskåpet. På så sätt håller du kylan på en jämn nivå, och kylskåpet behöver inte jobba i onödan.

Låt kylskåpet vara stängt.

Kentaroo Tryman

9. När du lagar mat på spisen, se till att dina kastruller och pannor inte är ojämna i botten. Får de bra kontakt med plattan går matlagningen snabbare och du använder mindre el. För att koka vatten är vattenkokaren ett energisnålt alternativ.

10. Om du värmer upp ditt hem med el: Sänk inomhustemperaturen. Du sparar ungefär 5% av elen som används till uppvärmning för varje grad som du sänker.

11. Sänk också temperaturen i utrymmen som inte behöver vara så varma, som garaget, källaren, tvättstugan eller förrådet. Om du har möjlighet att tidsstyra så är det bra att sänka inomhustemperaturen när du sover, är på jobbet eller är bortrest.

12. Minska elen som går åt till varmvatten genom att duscha kortare tid. Byt också gärna till snålspolande blandare och duschmunstycken. Att duscha är mer energieffektivt än att bada.

13. Gamla och slitna tätningslister runt fönster och dörrar kan ge drag. Minska på elförbrukning och förbättra komforten genom att byta lister.

Byt ut gamla fönsterlister och mycket är vunnet.

Janerik Henriksson/TT

14. Om du ställer stora möbler eller tunga gardiner framför elementen hindras värmen från att spridas i rummet. Håll fritt och luftigt runt elementen så får du ett behagligare inomhusklimat.

15. Använd inte standby-läge på apparater äldre än fem år.

16. Stäng av golvvärme och handdukstork när de inte behövs.

KÄLLOR: Energimyndigheten, Vattenfall, Mälarenergi.

FRÅN FÖRSTASIDAN