15-årige Jonathan dog när han väntade på nya lungor – familjens gest

Exklusivt

Jonathan,15, fick aldrig några nya lungor innan han avled av svår sjukdom – trots att familjen väntat i tre år på nya lungor.
Innan Jonathan gick bort, lovade Tommy sin son att inget barn i Sverige skulle dö i väntan på en organdonation.
Det blev starten på Jontefonden, som familjen i dag driver.
– Alla barn ska kunna få organ i tid, säger Tommy Ivarsson till Hänt.

Slå på ljud

Allting började 2012. Jonathan, tolv år gammal, hamnade äntligen på listan för organtransplantation. När Jonathan var sex år gammal drabbades han av en allvarlig sjukdom, som gjorde att hans lungfunktion var kraftigt nedsatt. Han skulle behöva nya lungor inom tio år – för att ens ha möjlighet till ett vanligt liv.

Familjen skulle genomleva nio omtumlande år. Jonathan var ständigt vid dödens brant, ständigt behov av att få syrgas. Familjen drabbades av oro, rädsla och kriser. Men så en dag, fick Jonathan äntligen plats på transplanationslistan.

2012 hamnade Jonathan äntligen på donationslistan. Han hade då varit sjuk sedan han var sex år gammal.

Foto: JONTEFONDEN

Startade insamlingsfonden när Jonathan fortfarande levde

Samma år kom även idéen till fonden, Jontefonden. Familjen hade skänkts en större summa pengar, som kom från vänner till familjen.

Tillsammans med Jonathan började då pappa Tommy Ivarsson diskutera vad de skulle göra med pengarna.

– Vi hade en diskussion kring köksbordet vad vi skulle göra med pengarna. Vi kom fram tillsammans att pengarna ska gå till barn, samt deras syskon, som behöver en organtransplantation, säger pappa Tommy Ivarsson till Hänt.

”Hans kropp orkade inte vänta på nya lungor”

Men Jonathan hann bara fylla 15 år. Han avled i komplikationer till följd av sin sjukdom utan att fått nya lungor.

– Hans kropp gav tillslut upp. Hans kropp orkade inte längre vänta på nya lungor, berättar Tommy Ivarsson för Hänt.

Jonathan avled som 15-åring. ”Hans kropp orkade inte längre vänta på nya lungor”, berättar pappa Tommy Ivarsson för Hänt.

Foto: JONTEFONDEN

Men det gav liv till Jontefonden. En insamlingsstiftelse som riktar sig mot barn i Sverige som behöver organtransplantation. Pappa Tommy Ivarsson och mamma Gunilla Ivarssons ville hjälpa familjer som hade genomlidit samma situation som Jonathan.

VEM DÄR? Svenska hockeystjärnan Eriks stora förändring chockar

Tanken med insamlingsstiftelsen är att stödja barn som väntar på organtransplantation – men även syskon till drabbade familjemedlemmar. För de lider också i sådan situation berättar Tommy Ivarsson för Hänt. Men det finns ett viktigare och mer övergripande mål – att ingen ska behöva dö i onödan.

– Inget barn ska behöva dö i väntan på ett nytt organ, säger pappa Tommy Ivarsson.

– Men det är ofta den som är sjuk som alla tycker synd om. Vi såg ju att vår andra son led lika mycket av situationen som Jonathan, fortsätter pappan.

Träffade andra drabbade familjer i Norrland

I helgen träffades flera familjer med barn och ungdomar på ett läger i Storforsen, i Norrland. Allt ordnades av Jontefonden och Tommy Ivarsson. Fokuset var på att hjälpa drabbade familjer att få en bättre vardag, något SVT Norrbotten rapporterade om.

– Det är så fantastiskt att vi får vara här i denna miljö, vi har nio familjer som bor i Norrbotten och Västerbotten och träffas här för att utbyta erfarenheter med varandra, säger Tommy Ivarsson, till SVT Norrbotten.

Gunilla och tommy Ivarsson startade Jontefonden för att inga andra familjer ska behöva uppleva vad de gick igenom. I dag ger de stöd till familjer i hela Sverige, från norr till söder.

Foto: JONTEFONDEN

– Jonathan var med och skapade Jontefonden. Nu när han sitter där uppe och tittar ner på vad vi gör här i Storforsen så kan jag lova att han är otroligt glad över att hans korta stund på jorden gjort avtryck, säger Tommy Ivarsson.

Tommy Ivarsson påpekar att donationsviljan för organ är stor i Sverige. Men att få är uppskrivna som donatorer. Något Jontefonden vill ändra på och arbetar med att uppmärksamma.

Vill du lära dig mer om Jontefonden? Här går det att läsa om deras arbete. Via Socialstyrelsen kan du även skriva upp dig på donationslistan i Sverige.

LÄS OCKSÅ: Hans mamma dog – nu vill bostadsbolaget i Solna vräka 15-åringen

LÄS OCKSÅ: Mormor kan förlora vårdnad om barnbarnet efter skulderna

Foto: JONTEFONDEN/PRESS

SENASTE NYTT!