sjukdomar

1-åringen chockar alla efter dystra diagnosen: ”Oväntat nog”

Ettåriga Faith lever med vattenskalle – trotsar läkarna och lär sig gå

FOTO: SWNS

Precis som namnet antyder har Faith besegrat oddsen.
Läkarna trodde inte att hon skulle kunna gå eller prata på grund av sin vattenskalle – men ettåringen gör stora framsteg varje dag.
– Hon går på förskolan nu varje dag och tycker om att hänga med jämnåriga
, säger mamman Karen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

3-årige Albies kärleksförklaring till sin syster
0:28

Efter reklamen: 3-årige Albies kärleksförklaring till sin syster

(0:28)

Slå på ljud

Karen och Timothy Miller, båda 32, från North Carolina, USA, fick den fruktansvärda frågan om de verkligen ville behålla sitt barn efter att rutinkontrollen i gravidvecka 20 visade att dottern hade en potentiellt livsfarlig diagnos.

Hydrocefalus, ibland kallat vattenskalle, kan leda till inlärningssvårigheter, epilepsi samt tal- och motorikproblem. Trots det valde paret att gå vidare med graviditeten och deras dotter Faith föddes några månader senare.

– Hon föddes på en underbart solig söndag den 17 oktober 2021. Hon skulle födas genom planerat kejsarsnitt på måndagen, men kom oväntat nog dagen innan. Vattnet gick plötsligt efter 39 veckor och två dagar, säger mamman Karen, som jobbar som tandhygienist, till brittiska Yahoo News.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

En plastslang fördes in i hjärnan för att få ut vätska

Faiths skalle hade omkretsen 48,5 centimeter, jämfört med genomsnittet 35 centimeter, så att hennes skalle innehöll extra mycket vätska var uppenbart. Hon fick föras direkt till Children's National hospital för att genomgå en neurokirurgisk operation (shunt) där en tunn plastslang kopplas in i hjärnan för att leda bort hjärnvätskan.

Faiths hjärna var helt fylld med vätska som behövde tömmas omgående.

Faiths hjärna var helt fylld med vätska som behövde tömmas omgående. Nu gör hon regelbundna återbesök på sjukhuset så att de ser att allt går åt rätt håll.

FOTO: SWNS

Operationen var lyckad och tre dagar senare fick Faith och föräldrarna lämna sjukhuset. Första tiden på hemmaplan var lite strulig och det tog tid för Karen och Timothy att lära känna sin dotter, och framför allt hennes sjukdom. Hennes huvud var så tungt att hon behövde ständig support för att hålla det uppe.

– Hon kunde inte lyfta sitt huvud förrän hon var fyra, nästan fem, månader. Jag lät inte det tynga ner mig utan jag fortsatte att jobba med henne varje dag till jag till slut kunde börja arbeta fulltid igen.

Faith utvecklas lite långsammare än andra barn, men hon gör ständigt nya framsteg. På ett sätt besegrar hon oddsen.

– Hon kan sitta upp utan stöd nu, rulla från magen till ryggen, hasa sig bakåt på mage, stå upp med lite hjälp och gå ett par steg i sin gåstol, säger Karen om dottern, som nu är drygt 14 månader.

Lär sig att prata – försöker säga hundens namn

Läkarna säger att det viktigaste för Faith är att hennes syn fungerar som den ska – vilket den gör. På så sätt kan hon fortsätta att utvecklas.

– Faith kan säga ”mamma”, ”pappa”, ”hej då”, ”valp” och vi tror att hon försöker säga ”Cooper”, vilket är vår hunds namn, säger Karen.

Faith älskar djur, särskilt hundar, och lär sig sakta men säkert att härma och göra egna ljud.

Faith älskar djur, särskilt hundar, och lär sig sakta men säkert att härma och göra egna ljud.

FOTO: SWNS

Nu har familjen börjat träffa andra familjer så att Faith får umgås och lära ihop med andra barn.

– Hon går på förskolan nu varje dag och tycker om att hänga med jämnåriga, säger mamman.

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN