LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Zara Larssons varning till unga tjejer: "Finns många som vill utnyttja dig"

14 nov, 2017 
AvJoel Linde
Zara Larsson berättar om hur hon upplever jämställdheten i musikbranschen – och hur hon gör för att motverka mansdominansen i den.
Annons

Zara Larsson19, deltar i den helt nya podcasten Equalizer från Spotify som tagits fram för att främja kvinnor i musikbranschen. Linnea Henriksson intervjuar de kvinnliga artisterna om deras resor och hur de ser på kvinnors situation i branschen.

Elle kontaktade Zara Larsson för att ställa några egna frågor på ämnet.

Hur ser du på jämställdheten i musikbranschen?

– Precis som alla andra andra kvinnor i branschen tycker jag inte att det är jämställt. Att man ser många kvinnliga artister är så klart jättekul – jag tycker att de börjar ta över på topplistor, är kommersiellt framgångsrika, får bra samarbeten – men när det kommer till vem som sitter på makten på skivbolagen och i musikindustrin så är det nästan alltid män som får styra och ställa från sina kontor, säger hon till ELLE.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Där bestämmer de hur allt ska gå till. Vilken typ av musik man ska släppa, vad man ska sjunga om, hur man ska se ut och så vidare. Jag har heller aldrig jobbat med en kvinnlig producent, men så är det. Det finns många kvinnliga låtskrivare, som skriver melodier och text, men aldrig någon som producerar.

Annons

Musikproducenterna är oftast män – men visst finns det framgångsrika kvinnor! Legendarerna Lauren Hill och Linda Perry har gjort hitlåtar för bland annat Gwen Stefani, Christina Aguilera och P!nk, och Hill har vinnit en uppsjö priser för sin produktion. Bland de lite yngre kvinnliga producenterna hittar vi bland annat Grimes, Låpsley och 19-åriga WondaGurl som redan arbetat med bland annat Drake, Kanye West och Jay Z.

Enligt dig, vilka är de största anledningarna till att musikbranschen behöver bli mer jämställd?

– Jag vill att kvinnor ska få en ärlig chans, att få visa vad vi går för, att vi också kan musik, att vi också kan styra och bestämma över våra karriärer – och över andra, i en chefsposition. Som det är nu så får inte kvinnor samma möjligheter som män får och det tycker jag är tråkigt.

Hur har tankar på jämställdhet format dina karriärsval?

– Jag vill alltid jobba med en tjej i studion, och ha någon kvinna med mig. Jag försöker omge mig med mycket kvinnor i branschen. Det är klart att jag inte kan ändra vem som styr över Sony, men jag kan se till att försöka anställa fler kvinnor runtom mig. Och att fortsätta prata om det, att det faktiskt inte är jämställt nu.

Annons

Vad vill du säga till unga tjejer som vill ge sig in i musikbranschen?

– Go for it! Det är jätteroligt, men du måste försöka hitta rätt människor som vill dig väl. Det finns så många som vill utnyttja dig, så det är superviktigt att ha människor man litar på och trivs med, säger hon.

– Och så klart att tänka på vad man själv vill göra och inte låta någon annan bestämma över en. Det är som sagt väldigt enkelt att någon man kommer in och bestämmer över vad du ska sjunga och hur du ska se ut. Man kan inte alltid veta exakt vad man vill – men man kanske åtminstone vet vad man inte vill!

FOTO: IBL

Zara Larsson är den sjätte gästen i Equalizer podcast av och på Spotify. Lyssna på hennes och de andras avsnitt här!

Artikeln publicerades först på ELLE.

Annons