LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Zara Larsson bemöter kritiken efter Huawei-samarbetet

05 aug, 2020 
Zara Larsson har tidigare valt att ducka för kritiken.I Nyhetsmorgon väljer hon nu att ta bladet från munnen.– Det här är något jag inte står för, säger hon i programmet.
Annons

Zara Larsson gästar SkavlanBrand logo
Zara Larsson gästar Skavlan

När Zara gästade Nyhetsmorgon tidigare under dagen berättar hon om att duetten blir extra speciell då hon själv vuxit upp med Carolas musik.

Men intervjun i TV4-programmet kom inte bara att bara att handla om Zaras framgångar. Under sin karriär har hon även stött på motgångar och kritik. Som när det blev känt att hon valt att samarbete med kinesiska mobiltillverkaren Huawei.

Samma dag som konserten och Zara Larssons medverkan i Nyhetsmorgon kom ny svidande kritik mot stjärnan. Den här gången från Matilda Ekeblad, distriktsordförande för Muf Östergötland.

”Senaste året har Larsson varit ansikte utåt för Huawei, mobiljätten som praktiskt taget kontrolleras av kinesiska staten. Huaweis tjänster används av Kina för att kontrollera bland annat uigurer, den folkgrupp som just nu håller på att utrotas i landet genom förtryck, arbetsläger och tvångssterilisering”, skriver Ekeblad i Expressen.

Zara Larsson svarar efter kritikstormen

Zara har tidigare valt att ducka kritiken. Men i Nyhetsmorgon väljer hon nu att ta bladet från munnen när hon får frågan av programledarna Axel Pileby och Rania Shemoun Olsson.

Annons

– Alla som känner till mig vet att jag står för mänskliga rättigheter, och jag vill så gärna uttala mig om Kina, vad de håller på med mot bland annat Hong Kong eller de utsatta folkgrupperna som de frihetsberövar. Men det känns som att jag hamnar mellan en rock och a hard place. För om jag uttalar mig kring det här, som jag fått kritik för att jag inte gjort, kommer det tillbaka att jag gjort samarbetet med Huawei. Om jag nu ser tillbaka på det så var det ett proffesionellt men också ur ett personligt perspektiv, inte den smartaste dealen jag gjort, säger hon och fortsätter:

– Det här är något jag inte står för. Även om Huawei menar att de inte har någon kopplingar till det så är det svårt att bevisa eller motbevisa.

Hon berättar dessutom att samarbetet med mobiljätten är över.

– Jag har avslutat samarbetet. För några månader sen.

Zara Larsson inser att det kan svida för många att hon tjänat ekonomiskt på samarbetet. Därför ser hon nu över möjligheter att donera pengar.

– Det har jag känt lite dåligt samvete för.

I en kommentar bekräftar Huawei att samarbetet med Zara Larsson är över, skriver Expressen. Inget avtal har dock brutits då det var tidsbestämt och avslutades förra året.

FOTO: Nyhetsmorgon/TV4

Annons