Von Triers nya skräckfilm upprör – 100 personer lämnade salongen: "Vidrigt"

Von Triers nya skräckfilm upprör – 100 personer lämnade salongen: "Vidrigt"

Under en visning av Lars von Triers nya skräckfilm, The house that Jack built, reagerade många starkt på det våldsamma innehållet. Ett hundratal biobesökare lämnade salongen.

Danske regissören Lars von Trier fortsätter skapa uppståndelse. De mycket uppmärksammade filmerna Nymphomaniac och Antichrist fick både kritik och hyllningar för sina explicita vålds- och sexscener.

När von Triers nya film, The house that Jack built, premiärvisades på Cannes filmfestival under måndagen var det många i publiken som reagerade starkt på det våldsamma innehållet.

Mer än hundra personer fann filmen så störande att de inte ville se färdigt den utan valde att lämna salongen i ren protest, det skriver Variety.

Vid den två och en halvtimme långa filmens slut var det minst sagt glest i salongen.

The house that Jack built följder en seriemördare, spelad av Matt Dillon, med förkärlek för att tortera och mörda framför allt kvinnor.

De mycket detaljerade våldsscenerna var nog så obehagliga, men det som fick de flesta att lämna biosalongen var när mördaren skjuter ihjäl två barn med en hagelbössa.

– Det är vidrigt, sa en kvinna som gick från salongen.

Biobiljetterna var försedda med en varning, scènes violentes, dvs, våldsamma scener, skriver sajten Indiewire.

– Under många år har jag gjort filmer om goda kvinnor, nu har jag gjort en film om en ond man, har von Trier sagt i ett pressmeddelande.

Under en presskonferens efter visningen fick Lars von Trier frågan om han tagit sina mediciner.

Många i publiken twittrade om filmen efter visningen och reaktionerna var starka.

“The house that Jack built känns som ett självmordsbrev”, twittrar filmkritikern Robbie Collin.

Lars von Trier står både för regi och manus för filmen. För storyn svarar också Jenle Hallund som också samarbetat med von Trier under arbetet med Nymphomaniac och Melancholia

Förutom Matt Dillon medverkar Uma Thurman och Bruno Ganz.

The house that Jack built har premiär den 29 november 2018. Vågar du se trailern nedan?

Raw (2016)Hyllad fransk skräck om en student som är vegetarian tvingas äta kött under en nollning. Hon får därefter smak för människokött och sedan går allt åt skogen. En ordentlig kväljningframkallande gorefest som fått den mest hårdhudade av biobesökare att snegla mot utgången. Under premiärvisningen var det flera i publiken som fick bäras ut efter att de helt enkelt svimmat. 

Audition (1999)En ensam änkeman arrangerar en ”audition” för att hitta en ny fru. Men det hela tar en fruktansvärd vändning när kvinnan han väljer visar sig vara någon helt annan än han trott. Ultrarealistiska tortyrscener fick biopubliken att skaka i stolarna och på premiärvisningen skrek en kvinna rakt ut åt regissören: ”Du är ond!”

Motorsågsmassakern (1974)Kultförklarad slasherfilm om en grupp ungdomar som hamnar i klorna på en familj mordiska kannibaler. Filmen blev totalförbjuden i flera länder och i Sverige blev den startskottet för debatten om videovåld. Alldeles oavsett är detta en kultrulle som åldrats med värdighet och kan avnjutas om och om igen.

Martyrs (2008)Ännu en fransk skräckfilm som chockar oss djupt in i själen och in på bara skinnet - om ni förstår vad jag menar. 96 Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE /* Style Definitions */table.MsoNormalTable{mso-style-name:"Normal tabell";mso-tstyle-rowband-size:0;mso-tstyle-colband-size:0;mso-style-noshow:yes;mso-style-priority:99;mso-style-parent:"";mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;mso-para-margin:0cm;mso-para-margin-bottom:.0001pt;mso-pagination:widow-orphan;font-size:12.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif;mso-ascii-font-family:Calibri;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-font-family:Calibri;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-fareast-language:EN-US;} Det som börjar som en hämndrulle slutar någon helt annanstans. Biobesökare som sett denna extremt våldsamma och klaustrofobiska film har vittnat om mardrömmar och minnen för livet - och inte på ett bra sätt.  

The Babadook (2014)Den här eleganta skräckfilmen om en sörjande kvinna, hennes fruktansvärt mörkrädda son och en ondskefull barnbok fick översvallande recensioner och en livrädd publik. När självaste Stephen King kallar filmen ”mycket störande” vet biobesökarna att den här rullen är något alldeles extra.

The Exorcist (1973)När Exorcisten hade premiär var det något helt nytt i skräckfilmsgenren. Folk skrek högt, grät och svimmade. Biografvaktmästare gjorde en vana av att ha luktsalt med sig. När man ser filmen idag är det lätt att förstå hur Linda Blairs 360 graders huvudsnurr fick biobesökarna att lämna salongen i skräck.

The Human Centipede (2009)Få filmer har blivit så omtalade både innan och efter premiären som ”The Human Centipede”. En galen vetenskapsman syr ihop tre oskyldiga offer, anus till mun, och får dem krypa runt hemma hos honom. Låter det lockande? Det tyckte inte biopubliken heller och många magar rörde oroligt på sig i biosalongerna.

LÄS OCKSÅ: Här är skräckfilmerna som får publiken att spy och svimma

LÄS OCKSÅ: Här är de sju bästa nya skräckfilmerna just nu

FOTO: IBL

FRÅN FÖRSTASIDAN