Victorias och Daniels hemliga planer inför prins Oscars dop

Den nyfödde prins Oscar Carl Olof hamnar på tredje plats i tronföljden efter storasyster Estelle och kronprinsessan Victoria. Snart är det dop för att upptas i den kristna kyrkans gemenskap.

Den 2 mars födde som bekant kronprinsessan Victoria en liten prins, Oscar Carl Olof och fick titeln hertig av Skåne, som kungjordes av morfar, kung Carl XVI Gustaf. Nästa steg för prinsen blir dopet, att upptas i den kristna kyrkans gemenskap.

Detta är naturligtvis en stor händelse i varje litet barns liv, och än större och för många viktigare om barnet är prins och nummer tre i tronföljden. Det är många saker som föräldrarna Viktoria och Prins Daniel har att ta ställning till: plats, präster, gäster, gudföräldrar och datum.

Prins Carl Oscar Olof sov sött i sin bädd. Foto: Kungahuset

Platsen blir med all sannolikhet Slottskyrkan på Stockholms slott. Här har morfar kungen, mamma Victoria, farbror Carl Philip, faster Madeleine och storasyster Estelle döpts. Dopfunten blir den samma, Karl XI:s från 1600-talet med vatten hämtat från källa på Öland. Dopklänningen, ja Oscar det blir klänning, är den som först bars av prins Gustaf Adolf 1906.

Präster blir troligtvis ärkebiskopen Antje Jackelén, biskop Johan Dalman och hovpastor Michael Bjerkhagen.

Slottskyrkan på Stockholms slott blir troligen den kyrka som prins Oscar döps.

Vad gäller datum är spekulationerna i full fart. Normalt sker ett kungligt dop inom tre månader från födseln, då är det senast början av juni som gäller. En gissning är tisdag 7 juni. Europeiska kungligheter är tillgängligare i veckorna. Det är dagen efter Nationaldagen, så den kungliga familjen är redan samlad. Och så är det morfar kungens dopdag, han döptes för exakt 70 år sedan 7 juni.

Kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och Prins Daniel ser fram emot att få döpa nytillskottet Prins Oscar.

Storasyster Estelle, som ärver tronen en dag, har fem gudföräldrar varav tre kungliga. Carl Philip och Daniels syster Anna Westling är två av faddrarna. Kanske att Madeleine får en av platserna nu?

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia är självklara gäster.

Räkna med kungligheter från Danmark, Norge och Holland vid dopet. Det är kungahus som står nära vårt och som räknas till familjen.

De kan för övrigt räkna med flera kalasinbjudningar från det svenska kungahuset i sommar. Prins Carl Philip får sitt första barn i april, med dop senare i sommar. Kung Carl XVI Gustaf fyller 70 år 30 april och ställer till med stora kalas och 19 juni firar kungen och drottning Silvia rubinbröllop, 40 år som gifta. Samma dag som Victoria och Daniel firar sockerbröllop, 6 år som gifta.

Det blir en kalas-sommar!

Foto: IBL / Kate Gabor kungahuset.se

SENASTE NYTT!