LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Vetenskapskvinnan drabbad av dödliga sjukdomen – visar upp bilderna

14 jun, 2024 
Elvira Reer
Rosie Moore fick dödliga sjukdomen på en resa, men hon fick inte en diagnos för än långt senare.
–Jag var så trött, kunde knappt gå, säger hon i en video på Instagram.
Annons
Klara Hammarströms gravidavslöjande – nu blir de 12 syskonBrand logo
Klara Hammarströms gravidavslöjande – nu blir de 12 syskon

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I en video på Instagram berättade ekologen Rosie Moore, 28, även känd som "världens snyggaste vetenskapskvinna", för sina följare att hon hade fått denguefeber när hon reste i Sydamerika.

Men det var inget Rosie visste omedelbart, utan först när hon var tillbaka i USA igen när hon fick diagnosen.

Dengue är en virusinfektion som sprids av två myggarter och manifesterar sig med influensaliknande symptom, inklusive plötslig feber (som kan vara i upp till sex dagar), svåra huvudvärk, svullna körtlar, extrem trötthet och ett svagt rött utslag på överkroppen.

Även om svår denguefeber är sällsynt kan komplikationer vara dödliga.

I sin video förklarade Moore att hon upptäckte en massa insektsbett tidigt under resan, men började inte känna sig konstig förrän några dagar in. Något som är typiskt för dengue, enligt New York Post.

Finns ingen behandling för sjukdomen

Hennes första symptom var extrem ögonsmärta, följt av en feber så hög att hon inte kunde ta sig ur sängen. Vid återkomsten till USA bröt Rosies kropp ut i ett galet utslag – vilket till slut fick henne att testa sig för dengue, och testet visade sig vara positivt.

Annons

”Det finns ingen specifik behandling för dengue, och även om det kan vara dödligt är de flesta fall mindre allvarliga”, skriver Rosie i videons bildtext och fortsätter:

"Jag hade många symptom innan jag fick diagnosen, som aptitlöshet (vi vandrade 8-20 kilometer om dagen, och jag kunde inte få ner en enda måltid på flera dagar), ögonsmärta, frossa och feber."

Rosie blev så trött – kunde knappt gå

När en av hennes följare frågade hur hennes återhämtning varit, sa Moore att hennes förmodligen var värre eftersom hon gjorde så extrem fysisk aktivitet när jag inte mådde bra.

”Men jag hade ingen energi på ungefär två veckor till den grad att det var svårt för mig att gå”, förklarar hon.

Trots sjukdomen och tröttheten uppmanar Rosie alla att fortsätta resa:

– Jag var tveksam till att dela detta eftersom jag känner att många är rädda för att resa till mer avlägsna platser, men resan var så värd det, och jag skulle uppmuntra alla att ge sig ut och se mer avlägsna platser i världen.

FOTO: Instagram

Annons