Vägrade prata om sjukdomen: "Anade att det inte stod rätt till"

Ytterst få personer kände till Michael Nyqvist kamp mot cancern. Nu berättar vännerna om hur han höll det hemligt: "Vi anade att det inte stod rätt till med hans hälsa och var förstås mycket oroliga", säger Jan Göransson till Expressen.

Under tisdagskvällen nåddes Sverige av det tragiska beskedet att skådespelaren Michael Nyqvist, 56 år, hade somnat in.

Familjen bekräftade den tunga nyheten för TT:

”Vi har i dag den sorgliga nyheten att meddela att skådespelaren och författaren Michael Nyqvist har avlidit tisdagen den 27 juni 2017 efter en tids sjukdom. Michael Nyqvist blev 56 år gammal och kommer att lämna ett stort tomrum efter sig. Familjen ber att få sörja i stillhet”.

En talesperson uttalade sig under tisdagskvällen till Variety att den folkkära skådespelaren hade kämpat mot lungcancer i ett års tid.

“Det är med djup sorg som jag kan bekräfta att vår älskade Michael, en av Sveriges mest respekterade och talangfulla skådespelare är död. Han gick bort i tysthet, omgiven av sin familj, efter en ett år lång kamp mot lungcancern”.

Bara de allra närmaste visste om att Michael Nyqvist drabbats av lungcancer.

Det var ytterst få som visste om att Michael Nyqvist drabbats av cancer, bara den närmaste kretsen visste vad han gick igenom. Skådespelarkollegan och vännen Rafael Edholm berättar för Expressen att han är omtumlad efter beskedet, men att han var en av de få som vetat om vad Michael Nyqvist genomgick – men han visste inte hur allvarligt det var.

– Jag är omtumlad. Jag är inte i chock, jag vet att han har varit sjuk, säger han till tidningen.

Edholm var i kontakt med sin vän för inte alls längesen, men inte ens då fick han veta hur sjuk Nyqvist egentligen var.

– Han skrev att han skulle in på någon undersökning och att han hoppades att det såg bra ut. Men det gjorde det väl inte då. Det är jättetråkigt, han var en kille mitt i steget.

I januari 2017 belönades Michael Nyqvist med en Guldbagge för Bästa manliga biroll för sin insats i “Den allvarsamma leken”.

Michael Nyqvists sista offentliga framträdande var i mars, när hans film “Du försvinner” hade premiär i Köpenhamn. Enligt Aftonbladet var han då med på mingel den 27 mars, och deltog även på en releasefest för magasinet Rum Design på Hobo Hotel den 29 mars.

Den sista bilden på Michael Nyqvist, när han deltog i en releasefest i slutet av mars.

I början av januari deltog Michael Nyqvist när Guldbaggenomineringarna presenterades på Vasateatern i Stockholm. Han vann till slut kategorin Bästa manliga biroll för sin insats i “Den allvarsamma leken”.

Filminsititutets press Jan Göransson kände till Michael Nyqvists sjukdom.

– Vi anade att det inte stod rätt till med hans hälsa och var förstås mycket oroliga, säger han till Expressen.

Filmaren Susanne Cederberg var en av få som visste hur det stod till med Michael. Hon lärde känna honom under flera års tid då hon porträtterade honom, i slutet av samarbetet fick Michael beskedet att han drabbats av cancer.

– Det var för ett år sedan ungefär. Då tog jag upp det med honom och sa “det måste vi ju ha med på något vis”. Jag tänkte att om det skulle komma ut att han var sjuk skulle det kännas konstigt att det inte fanns med i filmen, säger Susanne Cederberg till Aftonbladet.

Men Michael vägrade.

– Jag tycker att han gjorde rätt. Han var väldigt noga med att ingen skulle få veta för han ville inte ställa upp på någon intervju eller prata om detta för då skulle det bara handla om det.

Michael Nyqvist ville inte att någon skulle få reda på att han drabbats av cancer.

Enligt Susanne hade Michael Nyqvist hela tiden gott mod, till en början ska de inte ha uppfattat diagnosen som så allvarlig.

– Det är ju många som klarat sig, den rädslan fanns inte då. Han har haft gott mod hela tiden och hoppades att det skulle ge med sig, men det har det inte gjort. Ibland var han väldigt förtvivlad, och ibland mer positiv. Men han hade alltid sin humor kvar. Han var en fantastiskt rolig person att vara med, säger hon till tidningen.

Susanne Cederberg träffade sin vän så sent som för en vecka sedan och hade sms-kontakt med honom under midsommarhelgen. Hon är även glad att hon hälsade på.

– Just nu tittar jag på sms:en från när han sett den färdigklippta dokumentären. “Jag känner mig så stolt över din film”, skrev han. Han var väldigt glad över att den blev gjord.

Michael Nyqvist gifte sig med hustrun Catharina 1990 och tillsammans har de barnen Arthur och Ellen.

LÄS OCKSÅ: Michael Nyqvist är död

FOTO: Ibl

SENASTE NYTT!