Vanessa Lopez ångrar sitt könsbyte – nu har hon skrivit en bok för att stötta transpersoner

Vanessa Lopez ångrar sitt könsbyte – nu har hon skrivit en bok för att stötta transpersoner

Under morgonen var Vanessa Lopez med i "Nyhetsmorgon" på TV4 där hon pratade ut om sitt omtalade könsbyte – och om sin nya bok som ska stötta unga personer i samma situation: "Allt är mer normaliserat än när jag var ung", säger hon i intervjun.

Författaren och transaktivisten Vanessa Lopez har tidigare berättat om hur hon ångrat sitt könsbyte – och nu på måndagsmorgonen deltog hon i TV4:s “Nyhetsmorgon” för att prata om sin nya bok “Det är jag som är Mickan” som handlar om en 11-årig kille som inser att han egentligen är en tjej.

Boken är skriven ihop med Malin Nilsson och handlar om 11-åriga Mickan som blir retad i skolan för att hon är en transperson. När familjen flyttar får Mickan chansen att äntligen leva som den hon är – oavsett vad hon har mellan benen.

– Mickan har ett väldigt sunt förhållningssätt till sin kropp, det spelar ingen roll om hon har snopp eller inte. Alla är så fixerade kring könsbyte men det behöver inte vara så, säger Vanessa Lopez i “Nyhetsmorgon”.

Skärmavbild 2015-07-13 kl. 10.43.43

Vanessa Lopez berättar om sin nya bok i “Nyhetsmorgon”. Foto: TV4

Vanessa var 17 år när hon tog beslutet att göra en könskorrigering – ett beslut som hon i dag ångrar då hon aldrig kommer kunna få biologiska barn.

– Om jag hade blivit älskad och respekterad för den jag är när jag kom ut som kvinna så hade jag inte behövt dölja den jag är på riktigt. Jag hade nog aldrig börjat hata min kropp eller mitt kön, säger Vanessa Lopez i intervjun.

Det är det här hon vill föra vidare – både genom sina föreläsningar på skolor och universitet runtom i Sverige och via sin bok:

– Det är nya tider nu och unga i dag är mycket mer pålästa, allt är mer normaliserat än när jag var ung, säger Vanessa i “Nyhetsmorgon”.

I dag blir Vanessa Lopez bemött med respekt och kärlek – men hon tror att mycket i det handlar om hur hon ser ut:

– Jag stör inte folk för jag passar in i mallen som tjej, jag ser stereotypiskt femtrans ut. Jag vill att alla ska bli bemötta med samma respekt – oavsett utseende.

Vanessa fick under morgonen stort stöd från sina följare på Facebook som applåderade hennes medverkan i “Nyhetsmorgon”:

Vanessa Lopez blev hyllad av sina följare på Facebook efter sin medverkan. Foto: Vanessa Lopez/Facebook

Vanessa Lopez blev hyllad av sina följare på Facebook efter sin medverkan. Foto: Vanessa Lopez/Facebook

Själv är Vanessa Lopez nöjd med sin medverkan: “Tack alla fina! Var så nervös att det inte är sant! Skönt att det är över nu, fick sagt det jag ville säga” skriver hon i en kommentar till bilden.

Andra läser också:

FRÅN FÖRSTASIDAN