LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Ullared-Gunnel Hyvönen om familjesorgen efter dödsfallet

27 aug, 2020 
Linnea Lundgren
Gunnel Hyvönen och Maritta Söderström från Ullared.
Möt populära Ullared-Gunnel i en öppenhjärtig intervju.
✔︎ Nya familjesorgen efter svåra tiden – börjar gråta under intervjun.
✔︎ Bråket med systern Maritta – om pengar: ”Fan heller”.
✔︎ Stödet från maken Jouko: ”Utan honom hade jag inte levt”.
✔︎ Hoppet om framtiden: ”Så jävla stort”.
Annons

Gunnel Hyvönen, 74, öppnar upp sig för Hänt och berättar om både glädje och sorg.

Maritta Söderström tillsammans med Gunnel Hyvönen.
Gunnel Hyvönen tillsammans med Maritta..

Det är inte många som har missat systrarna Gunnel Hyvönen och Maritta Söderström. I tv-succén Ullared har man kunnat följa radarparet såväl när det skrattat som gråtit tillsammans. Men det är inte alltid frid och fröjd mellan dem och Gunnel kan minst sagt bita ifrån när hon tycker att Maritta beter sig illa.

När Hänt pratar med Gunnel berättar hon om några situationer då hon kan bli alldeles extra irriterad på sin lillasyster:

– Maritta säger alltid till mig vad jag ska köpa. Hon försöker alltid bestämma. Men det ska du veta, jag betalar för mina egna saker så då ska jag också få bestämma vad jag ska köpa, säger Gunnel och fortsätter:

Annons

– Sen när vi var utomlands försökte hon få mig att betala för parasollet. Fan heller sa jag, det tänker jag inte göra. Jag betalade för solstolen men parasollet fick jag ju inte använda. Jag var helt röd över hela låren för att ja var tvungen att ligga i solen medan Maritta kunde ligga i skuggan. Men hon ville att jag skulle betala i alla fall.

Helene Lundberg, Åke Jönsson, Ola-Conny Wallgren och Gunnel Hyvönen från Ullared
Gunnel och några av Ullared-profilerna: Helene Lundberg, Åke Jönsson och Ola-Conny Wallgren.

Gunnel om sorgen

Systrarna har dock alltid enats i sin kärlek för Ullared och när Gunnel fick det tunga beskedet om att hon drabbats av lungcancer fanns Maritta vid hennes sida. Sedan dess har Gunnel varit tvungen att genomgå flera operationer i bland annat rygg och underliv för att få bort tumörerna.

– Det är fruktansvärt. Jag har gjort sju operationer. Sista gången sa jag åt läkaren att han fick lova att allt var borta nu.

Annons

Så i början av sommaren fick Gunnel ytterligare ett besked hon inte ville ha. Efter en lång period utan varken ingrepp eller sjukdom ringde läkaren för att säga att cancern hade kommit tillbaka.

– Tårarna bara rann. Min make kom in i rummet och såg direkt vad det var för tårarna bara rann.

En större operation på Gunnels lunga var tvungen att genomföras, och det var snabbt. På bara en vecka hade hon fått tid för operation och nu, nästan två månader senare, återhämtar hon sig från ingreppet.

– Jag har väldigt ont. Så fort jag rör på armen eller nyser så gör det ont eftersom dem var tvungna att bryta revbenen för att komma åt lungan. Jag ligger nästan hela dagen men nu hoppas jag att det bara kan bli bättre. Läkaren har lovat att jag inte behöver några fler operationer och ingen strålning ska jag ha heller. Men det kommer ta tid det här.

Maritta Söderström tillsammans med Gunnel Hyvönen.
Gunnel tillsammans med Maritta.

Gunnel om maken Joukos stöd

En annan som står Maritta väldigt nära är maken Jouko ”Jocke” Hyvönen, 76. Under samtalet med Hänt berättar hon i flera passager om hur hennes man stöttat henne under svåra perioder eller ordnat med saker som gjort henne glad.

Annons

– Han är mitt allt. Utan honom hade jag inte levt.

Men nyligen så kom ett sorgen som ett brev på posten till både Gunnel och Jocke.

– Mitt i allt elände gick katten bort, säger Gunnel till Hänt med gråten i halsen.

Katten Rufus var en kär familjemedlem men efter att ha blivit plötsligt sjuk var paret tvungna att besluta sig för att ta honom till veterinären.

– Jag sa bara till min make “Jocke, ska vi låta Rufus somna in?”. Sen åkte vi iväg med honom till veterinären och de hade gjort det så fint med tända ljus och en filt åt honom, snyftar Gunnel och fortsätter:

– Vi tog med honom hit och min man begravde honom i trädgården. Sen sa han till mig på kvällen att “Nu Gunnel, nu kan du titta ut”. Och då såg jag att han hade tänt ett ljus där ute, ordnat med blommor åt honom och lagt en ljusslinga runt gravplatsen.

Gunnels dröm: Åka till Ullared

Trots att de senaste halvåret har varit tufft för Gunnel har hon dock inte tappat hoppet om framtiden. Och det finns en sak hon längtar alldeles extra mycket efter:

– Att åka till Ullared.

Är det sant? Men du måste ju har varit där så många gånger? 

– Jo men det är ju så jävla stort vettu. Jag bara skakar som ett asplöv när jag ska gå in där. Och min man, han har lovat mig att vi ska åka dit så fort jag kan. Jag har ett presentkort som jag ska handla för. Maritta försökte ta det men då sa min man att “nej, det där ska Gunnel handla för”.

Annons