Ulf Brunnberg förlorade allt – tänkte ta sitt liv

Ulf Brunnberg förlorade allt – tänkte ta sitt liv

Skådisen förlorade sin hustru, sina pengar och sin hund.

De flesta förknippar nog Ulf Brunnberg, 67, med bilskojaren och Stockholmaren Ragnar Vanheden i “Jönssonligan”-filmerna. Skådisen har under senare år även gjort sig känd som en debattör som säger precis vad han tycker. Exempelvis sa han tidigare att han hellre skulle ta livet av sig än att skänka pengar till Feministiskt Initiativ.

Jönssonligan gjorde att Brunnberg hade gott om pengar i slutet av 90-talet. Han investerade i egna företag men 1998 försvann en stor del av förmögenheten. Det blev början på en svår tid.

Brunnberg drev produktioner på teatern Folkan i Stockholm under en annan persons hyreskontrakt. Personen hade inte pengar att betala vilket resulterade i att Brunnberg fick betala själv.

– Jag blev grundlurad. Jag anser inte att det gick dåligt för mig personligen, jag blev dragen i rumpan av en annan person, säger Ulf Brunnberg i podcasten “Lamottes podd”.

Ulf hamnade i ett mörkt hål. Foto: IBL

Skådisen så som de flesta är vana att se honom. Foto: IBL

2005 belönades Ulf Brunnberg med en Guldbagge för sin roll i "Fyra nyanser av brunt". Foto: Cecilia Österberg

Brunnberg spelade Vanheden i alla åtta filmer om "Jönssonligan". Foto: IBL

Skådisen förlorade tvåsiffriga miljonbelopp. Pengar som skulle gå till nya teaterproduktioner och idéer. Det enda som Ulf lyckades behålla var sitt hus på Lidingö. Han hamnade i ett svart hål och gick till slut i självmordstankar.

– Det slutade med att det blev skilsmässa och jag fick avliva min hund. Då tänkte jag att “det här går inte längre, utan nu är det repet som gäller”. För mig är det ett under att jag står på benen i dag. Jag spottade och kom igen, säger skådisen.

Det var dottern som fick Ulf att hålla sig kvar och inte ge upp.

– Det gällde att tänka på henne. Jag tänkte “jag kan inte lämna henne, det är ett svek”.

Ulf kom tillbaka och vann 2005 en Guldbagge för sin roll i “Fyra nyanser av brunt”.

FRÅN FÖRSTASIDAN