TV4:s ord om Malou von Sivers efter skarpa kritiken

14 aug, 2020 
https://image.hant.se/byline-malin-ljung-115x150.jpg?imageId=4950803&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687Malin Ljung
Siduri Poli och Malou von Sivers
Malou von Sivers har flera gånger kritiserats för sina frågor under intervjuer. Nu bryter TV4 tystnaden om programledaren.
Annons
TV4:s agerande – efter skarpa kritiken mot Malou von Sivers
TV4:s agerande – efter skarpa kritiken mot Malou von Sivers

Malou von Sivers är en av TV4:s mest rutinerade programledare. Bland annat har hon det egna programmet Malou efter tio, och under sommaren har hon synts leda Nyhetsmorgon. 

Men trots att hon är en av de som TV4 helst vänder sig till när det är samhälls- och nyhetsprogram på agendan så har hon ett flertal fått skarp kritik från tittarna. De har ifrågasatt hennes frågor och ämnen under intervjuer med olika personer.

I december gästade rapparen Greekazo, 18, Malou efter tio och anklagades under intervjun för att romantisera narkotika och våld i sina texter. Efteråt kritiserade artisten Malou von Sivers och menade att TV4 lovat att intervjun skulle handla om hans musik, något Malou i efterhand menade hamnade i skymundan.

– I det här fallet kan jag hålla med om att det blev obalans och att Greekazo skulle fått större möjlighet att prata om sin musik. Jag hoppas att han vill komma tillbaka och göra det en annan gång, sa hon då till Aftonbladet.

Annons

Författarens ilska efter Malou von Sivers frågor

Greekazo är dock inte den enda som känt som förd bakom ljuset och trott att han ska prata om sin karriär men fått helt andra frågor – i helgen riktade en ny gäst kritik mot Malou von Sivers. Det var författaren Siduri Poli som gästade Nyhetsmorgon under söndagen. Hon trodde att hon skulle prata om sin nya bok som hade släppts – men istället inleddes intervjun med att Siduri fick frågor om tragedin i Botkyrka där en 12-årig flicka nyligen dog efter att ha skjutits.

Efter intervjun rasade Siduri mot Malou och fick stöd från tusentals som tyckte att programledarens agerande var helt oacceptabelt.

”En etnisk svensk författare kan chilla i soffan, prata om sin debutbok. Vad boken har betytt fär den, hur processen gått till. Men när vi ska prata om våra debutböcker får vi inte ens prata om det? Vi blir marginaliserade till ämnen som är dem enda vi ska förknippas med. Det fucking räcker”, skrev Siduri på Instagram.

Annons

Malou von Sivers har tagit det av kritiken och i efterhand har hon kommenterat intervjun att det för henne var en självklarhet att ställa frågorna om dödsskjutningen till Siduri då hon har erfarenheter från Botkyrka.

–  Jag blev mycket förvånad när jag läste Siduris inlägg. Vi talade med varandra efteråt och Siduri sa då att hon tyckte att intervjun blev väldigt bra, sa Malou till Expressen.

TV4:s svar om Malou von Sivers frågor

TV4 har hittills inte uttalat sig om kritiken, men nu bryter de tystnaden om den kritik som riktats mot programledaren ett flertal gånger. De tar Malou i försvar och säger att frågorna som ställs är ett kollektivt beslut.

– Malou von Sivers är journalist, och hon ställer de frågor vi tycker är relevanta. Så vill vi också att det ska vara. Även om redaktionerna är noga med att förklara upplägg, finns alltid risk för skilda uppfattningar, säger Johanna Thulin Bratten, chef för samhällsprogram på TV4, till Expressen.

Annons

Johanna Thulin Bratten menar att de försöker förbereda alla gäster så gott de kan, men att alla – makthavare och andra gäster – får vara beredda på att få oförberedda frågor också.

– Vi vill ju att gästerna ska trivas och vilja komma tillbaka. Men den här typen av kritik går nog inte helt att undvika då och då i journalistiska program, säger hon.

FOTO: TV4

Annons