TV4:s beslut om Tilde de Paula Eby i Efter fem

Tilde de Paula Eby om varför hon drog ner på tiden i Efter fem.

Tilde de Paula Eby var med när Efter fem hade premiär i början av 2019.
Men efter två månader som programledare drog hon plötsligt ner på tiden – från fem dagar i veckan till tre.
Nu berättar Tilde om orsaken bakom beslutet.

Efter 17 år som programledare för Nyhetsmorgon slutade Tilde de Paula Eby, 47, under hösten 2018.

Hon hoppade då på en ny utmaning – att leda TV4:s nya nyhetssatsning, Efter fem. Det var ett svårt uppdrag då publiken ofta har tv-apparaten avstängd vid femsnåret. Det stoppade inte Tilde de Paula Eby som tog det som en utmaning.

Under fem dagar i veckan syntes hon i Efter fem där hon, tillsammans med bland andra Axel Pileby, 33, levererar nyheter, underhållning och intervjuer.

Tilde de Paula Eby syns i vår som programledare för Let´s Dance - med parhästen David Hellenius.

Tilde de Paula Eby syns i vår som programledare för Let´s Dance – med parhästen David Hellenius.

Men från att ha varit programledare för Efter fem varje vardag i två månader försvann Tilde de Paula Eby från rutan två dagar i veckan. Nu styr hon skutan i Efter fem tre dagar i veckan.

Detta har väckt frågor hos TV-tittarna. Vissa har till och med trott att anledningen till att Tilde dragit ner på sina dagar i programmet är att hon höll på att bli utbränd.

Avslöjar anledningen

I podcasten Nemo möter en vän får TV4-profilen nu svara på tv-tittarnas undran.

Där berättar hon att hon tidigare varit nära att gå in i väggen – men att hon nu mår bra och är noga med att inte ta på sig för mycket jobb.

Så det är inte därför Tilde dragit ner på Efter fem – det finns en annan förklaring.

– När vi drog igång med Efter fem kom vi överens om att jag skulle dra igång det. Vi skulle köra fem dagar i veckan varje vardag i två månader, säger Tilde de Paula Eby i podden.

När de kommit igång med programmet och programledarna tillsammans med producenterna hittat formen var det dags för Tilde att ta ett steg tillbaka.

– Det var aldrig tänkt att jag skulle köra det fem dagar i veckan resten av mitt liv. Det är för mycket. Plus att jag gör ju andra program, säger Tilde.

I somras var Tilde de Paula Eby en av sommarvärdarna i P1.

I somras var Tilde de Paula Eby en av sommarvärdarna i P1.

Detta sammanföll med att Let’s Dance drog igång, varpå Tilde fick lägga sin tid även på det. Så Tilde tycker inte att det är något konstigt med att hon inte är programledare för Efter fem varje vardag.

– Det är ju som med Nyhetsmorgon. Man delar ju på det för det är så otroligt mycket sändningar, säger Tilde de Paula Eby.

FOTO: Lotte Fernvall/TT, Karin Törnblom/TT, Fredrik Sandberg/TT