TV4-profilen ryter ifrån mot påhoppet om Nyhetsmorgon: ”Lyssna igen”

Nyhetsmorgon

Maria Forsblom var programledare under söndagens Nyhetsmorgon och gästades av Stina Wollter som är aktuell med boken Kriget mot kroppen.
Men ämnet upprörde starka känslor hos tittarna – något som fick Jessica Frej att säga ifrån.
Thomas Ritter och Rania Shemoun Olsson om förändringen i TV4
0:43

Efter reklamen: Thomas Ritter och Rania Shemoun Olsson om förändringen i TV4

(0:43)

Slå på ljud

Nyhetsmorgon har sänts i rutan sedan 1992 och bjuder in gäster för både glada och allvarsamma samtal.

Under söndagens avsnitt var det Maria Forsblom som bjöd in tittarna för ett fullspäckat schema. Bland andra gästades hon av konstnären, författaren och aktivisten Stina Wollter tillsammans med överviktsforskaren Erik Hemmingsson.

Wollter och Hemmingsson är aktuella med boken Kriget mot kroppen där dem vill utmana och ifrågasätta samhällets fettfobi och vikthets. Dessutom stod Jessica Frej för matlagningen under programmet. Men trots den fabulösa maten så fanns det något som fick Frej att ryta till...

Stina Wollter aktuell med ny bok: ”Blir diskrimenrade”

Stina och Erik samtalade med Maria en längre tid och kom direkt in på bokens budskap.

– Kan man se hur mycket riskerna ökar för hjärt- och kärlsjukdomar eller typ 2 diabetes till exempel?, frågar Maria Forsblom.

– Det finns massa sådana studier, en stor dokumentation, det är den ena aspekten av det här. Att på befolkningsnivå är det bra om vi gjorde något åt det som gör att människor utvecklar den typen av ohälsa och så annan typ av ohälsa, säger överviktsforskaren Erik Hemmingsson och fortsätter:

– Men vi har ju en ”idé” om att tjocka människor saknar karaktär, de har inte förstått, att det är totalt självförvållat, men det här är ofta något som ligger bortom individisk egen kontroll med mycket genetik och social utsatthet och så vidare. Det finns inget samlat grepp om hur vi kommer åt de orsakerna.

Stina Wollter inflikade även in snabbt därefter.

– Tjocka människor blir diskriminerade och stigmatiserade, det måste vi ändra, säger Stina.

– Människor dör för att de blir hemskickade med bantningstips. Man missar tumörer för man ser bara den tjocka människan.

Stina i Nyhetsmorgon

Maria samtalar med gästerna om den nya boken.

FOTO: TV4

Jessica Frej ryter ifrån mot påhoppet om Nyhetsmorgon

Men det verkar som samtalet om boken upprört en hel del känslor. En tittare ifrågasätter inslaget – något som fick kocken Jessica Frej att säga ifrån.

”För någon vecka sedan så har ni en läkare så pratar om att man måste förebygga övervikt tidigt hos unga och barn för att det inte ska följa med i vuxna livet. Nu sitter det två pers som förespråkar övervikt och pekar finger åt att ”dieta”., ifrågasätter en tittare på Instagram.

Aldrig någonsin har Stina och Erik förespråkat övervikt.”, skriver en annan.

Jessica Frej ger då ett skarpt svar tillbaka till första tittarens kommentar.

”Du får nog lyssna igen på vad Erik och Stina sa.”, skriver TV4-profilen.

Soraya Lavasani om kaoset i Nyhetsmorgon

Se klippet här!

FOTO: TV4

SENASTE NYTT!