LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

TV4-profilen har gått ner 110 kg – se makalösa förvandlingen

20 mar, 2024 
Linn Seipel
Biggest loser-profilen Jonas Lindén har gått ned makalösa 110 kilo – men inte tack vare programmet.
– Allting slog bakut, säger han till Hänt om svåra åren efter sin medverkan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här friar Biggest loser-vinnaren i sändningBrand logo
Här friar Biggest loser-vinnaren i sändning

Dokusåpa-profilen Jonas Lindén, 47, visade upp stora framgångar på vågen när han medverkade i Biggest loser 2014. Till finalen hade han gått ner 45 kilo och under en kort tid efter fortsatte viktminskningen ytterligare ett par kilo. Men det höll inte i sig – tvärtom. När Jonas kom hem och skulle försöka upprätthålla sin nya livsstil sade kroppen ifrån.

– Allting slog bakut. Jag tränade två-tre gånger i veckan och jag åt 1600-1700 kalorier om dagen. Men jag gick ändå inte ner mer i vikt, utan det vände och jag gick upp i vikt. Jag vet inte varför, alla runtom mig tyckte att det var konstigt, berättar Jonas i en intervju med Hänt.

Annons
Jonas Lidén vägde ett tag över 200 kilo.

TV4-profilen Jonas Lindén gick upp ännu mer i vikt efter Biggest loser

Den före detta Biggest loser-deltagaren berättar vidare att han tror att det var ämnesomsättningen som inte fungerade som den skulle efter chocken det innebar för kroppen att ändra livsstils-vanor så tvärt.

– Det var en tävling, och det blev att man gjorde allt man kunde för att få ut så mycket som möjligt av det. Det gjorde att man sänkte kaloriintaget ännu mer än vad det stod på listan. Så när jag hade sänkningsdagar låg jag kanske på 500 kalorier samtidigt som jag tränade 6-8 timmar om dagen.

Annons

Jonas poängterar att han ser en bättring på programmets senare säsonger, gentemot när han var med för 10 år sedan. Nu ser man inte lika kraftiga viktras, och det ägnas mer grundligt fokus på de som försatt deltagarna i situationen från första början.

Biggest loser-Jonas diagnostiserades med diabetes – gick ner 110 kilo

Men åren efter sin medverkan kom Jonas vikt att öka till över 200 kilo. En siffra han inte hade legat på ens innan programmet, och nu stod hälsan verkligen på spel. I januari 2020 tvingades Jonas nämligen till sjukhuset, där han fick motta både goda och tråkiga besked.

Annons

– ”Positivt är att din ämnesomsättning är normal nu, men du har fått diabetes”, sa läkaren, berättar Jonas.

Jonas som blivit pappa kort efter sin medverkan i Biggest loser kände då ett ansvar. Det här var inte den föräldern han ville bli. Han lyckades få en remiss från läkaren till att göra en gastric bypass, vilken ihop med en ny livsstil och stöd från nära och kära hjälpt honom att gå ner makalösa 110 kilo. Idag väger han 91 kg och har varit viktstabil i två års tid.

– Jag vill ju kunna finnas där för min son och vara den pappan jag vill vara.

Jonas Lindén: ”Huden hänger inte riktigt med”

Idag mår Jonas bättre både fysiskt och psykiskt, även om han fortfarande har svårt att begripa att han inte längre är stor. Det sitter så djupt rotat. Han besväras också av det överblivna skinnet som blir kvar efter en sådan omfattande viktminskning.

– Huden hänger inte riktigt med. Man får ju leva med det till viss del. Men när jag hade gått ner och varit viktstabil i en viss tid så gjorde de en sådan här operation där de tog bort överskottsskinn på magen. Så då tog de bort tre kilo skinn på mig, berättar Jonas och fortsätter:

Annons

– Men jag har överskott på bröstkorgen och låren också som jag gärna skulle vilja ta bort, men det kostar runt 50-60 tusen. Det på magen gick via statliga medel då det ansågs medicinskt, eftersom jag fick massa inflammationer i hudveck och så vidare. Men jag har för lite häng för att staten ska ta det på bröstkorgen.

Så ser Jonas ut idag – efter viktresan

Jonas med sonen Mathis.
Så här ser Jonas ut i dag.

FOTO: PRIVAT

Annons