Artikeln innehåller reklamlänkar
LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

TV4 fälls efter programledaren Anders Krafts uttalande

19 sep, 2019 
Lina Arvidsson
TV4 fälls efter programledaren Anders Krafts uttalande
I januari sändes ett inslag i TV4 där programledaren Anders Kraft kom med ett uttalande som väckte stor uppmärksamhet.
Nu fälls inslaget av Granskningsnämnden.
– Min avsikt var aldrig att kränka någon, säger Anders Kraft.
Annons
Leif GW Perssons kritik i TV4 – efter häktningen av ASAP Rocky: ”Förvånad”Brand logo
Leif GW Perssons kritik i TV4 – efter häktningen av ASAP Rocky: ”Förvånad”

I början av året sände TV4 ett avsnitt av samhällsprogrammet Kalla Fakta som handlade om hur många svenskar vittnat om att de utsatts för diskriminering av polis och vakter, sk. rasprofilering. I anslutning till Kalla fakta-avsnittet kom en påannonsering till en anslutande nyhetssändning.

Det var i påannonseringen som programledaren Anders Kraft, 50, kom med ett uttalande som väckte stor uppmärksamhet.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Om jag ser blonda grabbar köra runt i en stor, dyr Merca tänker jag bortskämda skitungar som kör pappas bil. Om jag ser unga mörkhyade killar köra runt i en likadan bil tänker jag kriminella. Det betyder att jag rasprofilerar. Det är inget jag är stolt över, men till skillnad från svenska polisen så erkänner jag att jag gör det, sa Anders Kraft då.

Nu fälls inslaget av Granskningsnämnden mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft, skriver Expressen.

Annons

”Nämnden har förståelse för att syftet med påannonseringen var att exemplifiera den typ av fördomar som kan ligga bakom etnisk profilering. Nyhetspresentatörens uttalande var dock uppenbart kränkande och riskerade att befästa fördomar om personer med en viss hudfärg”, skriver Myndigheten för press, radio och tv i ett pressmeddelande.

Förklarar uttalandet

Anders Kraft har nu kommenterat saken i ett sms till Expressen. Där understryker han att han inte menade att kränka någon i och med sitt uttalande.

Min avsikt var aldrig att kränka någon, vilket ju Granskningsnämnden också skriver att de förstår. Att det ändå kunde riskera att ske är jag i så fall ledsen för, eftersom intentionerna tvärtom var att belysa en viktig fråga”, skriver Anders Kraft till tidningen.

Fredrick Malmberg, som är chef på TV4-nyheterna, tycker att det är “tråkigt” om programledarens uttalande uppfattats som kränkande.

Intentionen var att belysa ett viktigt samhällsproblem. Och avsikten var precis som Granskningsnämnden skriver inte att kränka någon. Det är självklart tråkigt om någon uppfattat det så”, skriver Malmberg till Expressen.

FOTO: TT, TV4

Annons