Idol 2023 marknadsföring banner

SVT-profilen Inger Ljung Olsson om livet efter stroken

31 jul, 2021 
AvMikael Einarsson
Förra sommaren drabbades SVT-profilen Inger Ljung Olsson, 53, av en hjärhinneblödning.
Nu berättar programledaren om vägen tillbaka.
– Jag fick lära mig att gå igen, säger hon.
Annons
5 svenska kändisar som har dömts till fängelse
5 svenska kändisar som har dömts till fängelse

I augusti förra året skrev Inger Ljung Olsson, 53, mest känd som programledare för SVT:s långkörare Go´kväll, ett långt och känslosamt inlägg på Facebook. Där berättade programledaren att hon drabbats av en stroke, eller närmare bestämt hjärhinneblödning.

Snabb reaktion från maken och akutbil på plats inom några minuter. Men jag delar en erfarenhet med de covid-patienter som varit mest sjuka: en tid i respirator. Detta är inget jag önskar min värsta fiende”, skrev hon bland annat.

Några månader senare, i november, började Inger att arbetsträna på SVT i Umeå, men då bakom kameran och på 25 procent. I mars i år var hon dock tillbaka framför kameran igen.

– Det känns naturligtvis sjukt spännande att göra en hel sändning själv, det var ju ett tag sedan. Även om jag varit med på ett hörn på lördagarna så är detta lite mer för mig. Men det är kul, och ett mål jag haft ett tag, berättade Ljung Olsson i en intervju med Aftonbladet tidigare i vår.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

Trött på att prata om det

Nu har det snart gått ett helt år sedan hon drabbades av hjärninflammationen, och i veckan gästade hon samhällsprogrammet, P4 Extra. Bland annat pratade 53-åringen om resan tillbaka.

– Jag börjar bli trött på det. Jag har pratat såå mycket om det – men vi kan prata om det en liten stund, säger hon och fortsätter:

– Det har varit en ganska lång återhämtningsperiod. Jag fick lära mig att gå och att kunna använda min kropp igen. Nu är jag ute och går tiotusen steg om dagen och det är inte så himla mycket, utom för mig. För ett år sedan kunde jag inte gå över huvud taget. Blödningen jag fick är mer kognitivt, alltså att jag glömmer saker.

Under återhämtningsprocessen har det varit viktigt för Inger att inte ta sig själv på så mycket allvar, berättar hon.

Nästan helt återställd

– Jag är inte den första i universum som drabbats av det här, och de allra flesta kommer tillbaka efter en sådan här grej. I dag är jag nästan hundra procent återställd, vilket är fantastiskt när jag tänker tillbaka på förra året, hur illa däran jag var då, säger hon.

Annons

På torsdag ser vi Inger i rutan igen. Då kliver hon in som programledare i SVT:s program, Sommaröppet, i stället för Pia Herrera, som har semester.

– Det kommer bli jätteroligt. Det är lite nervöst också, för jag har inte kört någon direktsändning på superlänge, så risken är att jag fullständigt glömmer bort mig. Men då har jag en redaktör i örat som kan viska saker till mig, och de flesta är snälla, säger hon i P4 Extra.

FOTO: Matilda Sandberg/TT,

Annons