LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Tv-hallåorna vi minns – så lever de idag

07 apr, 2020 
Hans & Anna Shimoda
Pontus Gårdinger, Justine Kirk och Agnetha Sjödin
Hallåorna är tillfälligt tillbaka i SVT under corona-krisen. Här är 11 legendariska hallåor vi minns – och så ser deras liv ut idag.
✔︎ Populära hallåan om svåra sjukdomen: ”Jag önskar att min kropp orkar”.
✔︎ Så motiverade han sitt yrkesval som hallåa: ”Var överkvalificerad”.
✔︎ Ledde Melodifestivalen 2020 – i Serbien.
✔︎ Flydde landet – och bytte karriär helt.
Annons

Hallåorna är tillfälligt tillbaka igen – här är 11 som vi minns extra mycket.

Tv-legenden Arne Weise.
Arne Weise började jobba på Sveriges Radio i början på 50-talet. Resten är som man säger historia.

Arne Weise

Tv-legendaren Arne Weise började jobba för Sveriges Radio (då Radiotjänst) 1952 där han vikarierade som hallåa på kvällar och helger. Elva år senare fick han samma jobb fast på Sveriges Television.

1972 krävde dåvarande planeringschefen Åke Magnusson att han skulle ”ta julafton”, ett uppdrag som på den tiden tilldelades olika hallåor. Arne fixade som bekant uppdraget med bravur, och resten är som vi alla vet tv-historia.

Arne Weise avled 25 september 2019. Han blev 89 år gammal.

 

 

◼️◼️◼️

 

Pekka Heino som hallåa i SVT och idag.
Pekka Heino som hallåa i SVT och idag.

Pekka Heino

Norrköpingsbon Pekka Heino, 58, började sin karriär som programpresentatör på Riksradion (numera Sveriges Radio) där han också ledde program som Frukostbrickan. Sedan fick han jobb på SVT där han inte bara har varit en trygg och rutinerad hallåa – utan även kommentator för Eurovision Song Contest samt programledare för Röda tråden, Tusen och en bild och populära Go’kväll.

Annons

2017 meddelade han att han skulle lämna kanalen efter 32 år.

– Jag vill äga mig själv, jag tycker att jag är tillräckligt vuxen för att göra det nu, sa han då till Aftonbladet.

 

 

◼️◼️◼️

 

Programledaren Rickard Sjöberg.
Rickard Sjöberg som han såg ut när han började på TV4, och idag.

Rickard Sjöberg

Efter avslutad journalistutbildning fick Rickard Sjöberg, 50, jobb som nyhetsreporter på SVT:s lokalredaktion i Jönköping. Men samma år gick han över till TV4 där han började arbeta som reporter och programledare på TV4 Sydost i Växjö tillsammans med Peter Jihde. Jihde fick snabbt toppjobb på kanalen medan Rickard valde vägen som hallåa.

– Många varnade för att jag skulle hamna i ett fack som jag var överkvalificerad för. Men jag tyckte att det var kul. Satsar man på att göra något så bra man bara kan blir det också intressant, har Rickard sagt i Aftonbladet.

Annons

Under årens lopp har folkkäre Rickard även programlett När & Fjärran, Alla mot en och nu syns han kontinuerligt i Postkodmiljonären på TV4 varje fredag och lördag.

 

 

◼️◼️◼️

 

Programledaren Ebba Blitz.
Ebba Blitz bytte karriär och flyttade till USA.

Ebba Blitz

Ebba Blitz, 49, började sin tv-karriär på ZTV, men värvades snabbt till TV4. Där jobbade hon som hallåa i flera år innan hon klättrade i hierarkin och ledde program som När & Fjärran och Reslust.

I mitten av 2000-talet lämnade hon kanalen för SVT där hon bland annat har varit programledare för Draknästet. Sedan några år tillbaka är hon verksam i ett säkerhetsföretag som hon driver med maken Fredrik Lövstedt, 63.

Sedan en tid tillbaka är de tillsammans med sina två barn bosatta i Palo Alto i ”Silicon Valley” utanför San Francisco i USA.

 

◼️◼️◼️

 

Anders Östman var hallåa på TV4.
Anders Östman var hallåa på TV4.

Anders Östman

Anders Östman, 42, har varit verksam på kanaler som ZTV, TV6 och TV3. Men det var när han fick jobb som hallåa på TV4 som han blev känd för svenska folket.Under sina år på kanalen har han inte bara presenterat program, utan också varit konferencier på program som Idol, Let’s Dance och The voice.plus_iconHusdrömmar 2020: Så gick det sen för deltagarnaLäs mer

Annons

För några år sedan drog han sig undan rampljuset och idag arbetar han som föreläsare.

 

 

◼️◼️◼️

 

TV-legendaren Alicia Lundberg
Alicia Lundberg var med sedan tv:s barndom.

Alicia Lundberg

Legendariska tv-presentatören Alicia Lundberg var tryggheten själv i TV:s barndom och lotsade tittarna genom den enda kanalens program. Hon kom senare att bli både programledare för diverse program och även en hängiven dokumentärfilmare. Hennes program om bergsgorillorna i Rwanda har sänts flera gånger i SVT.

Hennes dotter Johanna Lundberg gick i sin mammas fotspår och blev programpresentatör på SVT. Sedan 2000 hörs hon även som Fröken Ur och många företag har Johanna som ”sin” automatiska röst när man ringer dem.

Alicia gick bort i april 2017.

 

◼️◼️◼️

 

Pontus Gårdinger som hallåa i SVT
Pontus Gårdinger som hallåa i SVT och idag.

Pontus Gårdinger

Han var fotomodellen som klev över till tv och blev bildskön hallåa i SVT – innan han var statist som barbröstad brandman i kultserien Nilecity. Sedan rullade det på för Pontus Gårdinger, 55, som kom att bli en tungviktare i tv-branschen.

Annons

Idag är producent för många tv-program och har bland annat gjort SVT:s succéprogram Mästarnas Mästare som producent under flera år, där han jobbar på uppdrag av Meter Television som producerar programmet åt SVT.

 

 

◼️◼️◼️

 

Justine Kirk drabbades av cancer förra året.
Justine Kirk drabbades av cancer förra året.

Justine Kirk

Tv-hallåan Justine Kirk, 53, presenterade program i 15 år innan hon blev historisk. Hon fick nämligen äran att vara den i SVT som gjorde den allra sista ”påan” i bild. Hon presenterade reprisen av Melodifestivalens Andra Chansen klockan 22:49 den 4 mars 2012 och tackade samtidigt för sig och förklarade att från och med nu så kommer hallåorna enbart att vara närvarande med sina röster. Hennes sista ord? ”Vi hörs”…

Förra året valde Justine att berätta offentligt att hon drabbats av bröstcancer. Syftet var att starta en insamling och att sätta fokus på behovet av att ge resurser till cancerforskning.

Annons

– Exponering är komplicerat. Jag vill att det ska vara fokus på Cancerfonden och inte på mig, men jag har bara mötts av positiva reaktioner och kärlek, berättade hon i Aftonbladet i oktober förra året.

I tidningen Rädda livet skrev Justine i en krönika i januari i år:

”Jag önskar nu bara att min kropp orkar med tills den får en chans att återhämta sig”.

Hon fortsätter:

”Jag har behandlingar kvar och en operation till av bröstet. Det är god prognos och jag vet att det kommer att bli bra. Även om cancer är ovisshetens sjukdom, väntans och orons sjukdom, så bara vet jag det. Det är enda sättet att tänka. Och jag är oändligt tacksam att jag inte har det värre”.

 

 

◼️◼️◼️

 

Lucette Rådström var hallåa på TV4 i närmare 20 år.
Lucette Rådström.

Lucette Rådström

Lucette Rådström, 44, var en av TV4:s veteraner i hallåa-sammanhang. Hon började sin bana 1998 efter att ha startat sin tv-karriär som programledare på avsomnade ZTV. I närmare 20 år kunde hon ses presentera program med lika stor entusiasm.

Annons

Hon har även varit spårhund i På rymmen, lett TV4:s nyårsfirande tillsammans med Rickard Sjöberg och lett barnprogrammet Lattjo Lajban med Tobbe Blom (mer känd som Tobbe Trollkarl).

Lucette bor nu i ett radhus strax utanför Stockholm med sin sambo.

 

◼️◼️◼️

 

Jovan Radomir
Jovan Radomir syns nu som hallåa i rutan igen, under SVT:s speciella corona-tablå.

Jovan Radomir

SVT:s sammetsögde Jovan Radomir, 56, blev ett älskat ansikte i rutan. Han presenterar fortfarande programmen i SVT1 med sin röst – men nu under corona-krisen har SVT valt att åter ha Jovan synlig i rutan igen.

– Det kommer i första hand vara under coronatiden. Vi får se hur länge det håller på. Det känns jätteroligt, jag får gå in i garderoben och damma av den gamla hallåa-kavajen, säger Jovan Radomir till Aftonbladet och fortsätter förklara för tidningen att han inte känner sig ringrostig:

Annons

– Nej, det är lite som att lära sig cykla. Och jag har ju kört alla år också med rösten och det ska bli kul att koppla på kameran. Vi får se om svenska folket känner igen en. Jag har saknat det lite och är glad för att ledningen har tagit det här initiativet för någonstans så har sällskapet varit viktigt för tittarna. I Sverige är dessutom många ensamma. Då är det än viktigare med något sällskap hur imaginärt det än må vara, men vi är i alla fall där. Det ska också bli kul att hålla mamma och alla andra trogna SVT-tittare sällskap.

Förutom att i vanliga fall presentera program med rösten i SVT, ledde Radomir nyligen Melodifestivalen i Serbien i tre stora direktsändningar.

 

 

◼️◼️◼️

 

Agneta Sjödin började som hallåa på TV4.
Agneta Sjödin var tidigt in sin karriär hallåa på TV4.

Agneta Sjödin

Få minns kanske att Agneta Sjödin, 52, började som programpresentatör när TV4 var en nyfödd kanal. Faktum är att hon dessförinnan jobbade (långt) bakom kameran som ljustekniker på en av kanalens produktioner.

Annons

Hon tog efter några år klivet över som programledare, till tyngre och tyngre uppdrag framför kameran.

Hon minns den första hallåa-tiden med värme:

”Det var ett av mina första jobb på 4:an. Efter Tur i Kärlek så jobbade jag som hallåa under några år. Jag kommer att sakna 4:ans trevliga och professionella programpresentatörer”, skrev Agneta på Facebook efter TV4:s beslut att skrota hallåorna i bild för ett par år sedan.

 

 

◼️◼️◼️

 

Anita Lindman med Televinken
Anita Lindman med Televinken.

Anita Lindman

Namnet Anita Lindman kanske inte säger så mycket, men det gör möjligtvis Anita & Televinken. Det populära barnprogrammet är skapat av Anita Lindman som även var en av statstelevisionens riktigt stora programpresentatörer då det begav sig. Hon blev synonym med sin lilla kompisdocka Televinken och många är vi 60- och 70-talister som får en nostalgisk tår i ögat när vi tänker på den vänliga duon.

Anita avled i augusti 2018 och blev 86 år gammal.

 

 

Foto: TT, SVT, Instagram

Annons