TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Rickard Olssons oro för framtiden trots succén i Bingolotto

13 jan, 2019 
AvOla Brising
Rickard Olsson rädd för att mista sitt jobb som programledare.
Rickard Olsson lämnade SVT:s frågeprogram Vem vet mest 2017. Numera leder han Bingolotto i TV4 men är ständigt rädd att telefonen ska sluta ringa och stå utan jobb.
Annons

I senaste avsnittet av podcasten Nemo möter vän är Rickard Olsson, 51, gäst. För ett år sedan lämnade han frågesportprogrammet Vem vet mest på SVT, som han lett under tio års tid sedan starten. Sedan i höstas leder Rickard istället Bingolotto på TV4 där han gjort succé. Men i podden berättar programledaren att han är rädd att när som helst stå utan jobb igen.

– Att telefonen plötsligt slutar ringa, det är jag rädd för. Jag har 15 år kvar att jobba och märker att tv är mer och mer åldersfixerat. Jag kan tycka det är synd också, för man får liksom ett tittarkontrakt. Dom vet att dom kan lita på den här programledaren, säger Rickard Olsson i podcasten.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Han förklarar:

– Jag tycker, när det kommer in nya människor i rutan, att vem fan är du att komma in i mitt vardagsrum och hoppa med leriga dojor i min soffa? Det tar tid att lära känna en programledare och jag är alltid skeptiskt inställd till nya som kommer in.

Annons

Rickard beskriver jobbet som programledare som ett hantverk – det tar en viss tid att lära sig. Själv har han varit det i 20 års tid, sedan 1998 då han ledde barn- och ungdomsprogrammet Bullen. Och trots att han kan sitt jobb känner han sig ständigt rädd att plötsligt en dag bli utkastad.

– Det kan ta slut imorgon vet du. Jag tror det är viktigt att ha den oron i sig också.

Tog SVT:s agerande personligt

En stor orsak till denna oro är antagligen det som hände hösten 2017, då han sa upp sig från SVT. Rickard ser det som lågvattensmärket i hans 20 år långa tv-karriär:

– Botten var 2017 då de ville montera ner Vem vet mest till att gå bara en dag i veckan och ta bort två tredjedelar av mina inkomster till mitt företag, plus lägga ner Sommarkväll, plus ta bort Vasaloppet. Då kände jag att jag var på väg ut ur hela SVT-systemet. Jag skulle bara få ettårskontrakt på Vem vet mest. Om det inte funkade på play skulle de inte beställa något mer. Och ingen sa att ”vi vill ju ändå jobba med dig framöver”. Det var bara tyst.

Rickard Olsson förklarar att det tog känslomässigt hårt på honom:

– Jag blev jätteledsen och deppig som fan. Jag hade en otrolig oro i kroppen och kunde inte sova på hela förra hösten. För jag tänkte, vad ska jag göra då? Ska jag börja göra såna där företagsjobb resten av min karriär?

FOTO: IBL/Karin Törnblom, Youtube/Bingolotto

Annons