LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Tom Hardy: "Alkoholen var min bästa vän"

08 nov, 2014 
AvOla Brising
Han brände alla sina pengar på droger. Nu är Tom Hardy aktuell i Hollywoods nya stora svenskfilm.
Annons

Brittiske skådespelaren Tom Hardy, 37, slog igenom i tv-serien ”Band of Brothers” och filmen ”Black Hawk Down” för 13 år sedan och har haft stora roller i filmer som ”Inception”, ”Tinker Tailor Soldier Spy”, ”The Dark Knight Rises” och ”Lawless”.

För närvarande är han aktuell med en huvudroll i Hollywoods nya stora svenskfilm ”Child 44” som regisserats av Daniel Espinosa, 37, och i vilken bland andra Noomi Rapace, 34, Joel Kinnaman, 34, Fares Fares, 41, och Gary Oldman, 56, är med.

Tom Hardy har blivit en känd profil i och med sina många framträdanden på vita duken. Foto: REX
Tom Hardy har blivit en känd profil i och med sina många framträdanden på vita duken. Foto: REX

Trots att Tom kommer från en medelklassfamilj med en författande pappa och en mamma som är konstnär så har han haft en strulig ungdom. Idag är han nykter men i brittiska Daily Mirror talar skådespelaren ut om sin alkoholism:

Annons

– Det jag lider av är urskillningslöst som en pistolkula. Är du alkoholist så är du. Om jag drack fyra öl och en halvflaska vodka nu skulle jag förvandla det här rummet till en jävla mardröm på tre minuter. Jag skulle kunna förstöra allt bra i mitt liv som jag jobbat så länge och hårt för.

Numera är han lyckligt gift med skådiskollegan Charlotte Riley, 32, som han har sonen Louis, 5, med men under uppväxten var allt kaos.

Som 13-åring var Toms största hobby att ta hallucinogener. Han relegerades från sin internatskola för att ha stulit och hamnade snabbt i ett alkohol-, crack- och kokainberoende. Tom berättar utförligt om sin ungdoms knark- och spritorgier:

– Jag hade inget att leva för och brände alla mina pengar på billig cider och all världens droger. Jag började till och med skjuta heroin och gjorde inbrott. Alkoholen var min bästa vän.

Han arresterades av polisen i en stulen Mercedes med ett skjutvapen. Vid 17 års ålder såg det ut som om han skulle få ett 14 år långt fängelsestraff och han har fortfarande svårt att förstå hur han kom undan.

Annons

Tom festade sig igenom hela skådespelarutbildningen. Först 2003 då han vaknade upp i en pöl av blod och spyor på Old Compton Street i Soho, London, bestämde han sig för att lägga in sig på rehab.

– Ibland måste du förlora något som är värt mer för dig än ditt drickande för att förstå att det är dags att sluta, förklarar han.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Vad Tom miste var sin första fru Sarah Wood. De skilde sig 2004. Där någonstans bestämde han sig för att nyktra till på riktigt och nu har skådisen med hjälp av AA-möten varit nykter i tio år. Han är dock fortfarande inte säker på sig själv:

– Folk säger till mig ”Tommy. Det går bra för dig.” och jag svarar ”Va? Gör det?”. I mitt huvud är jag fortfarande den där slyngeln. Är det begripligt?

Tom försöker förklara:

– Jag älskar vad jag gör men drivs av rädslan att inte kunna göra det längre. Det var samma sak med mitt drickande. Vem är jag om jag slutar? Vad har jag då? Det spelar ingen roll hur bra det går. Jag är ändå alltid så nära att sabba allt igen.

Annons