LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Så gick det sen för Vintergatan-skådisarna – fruns tunga sjukdom

05 mar, 2024 
Tillbaka till Vintergatan
Tillbaka till Vintergatan blev en succé när det sändes i början på 2000-talet.
Hur lever egentligen skådisarna som spelade Peo, Mira, Henrik och Glen idag? Det har Hänt tagit reda på!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Gunilla Persson om Mello och varför Erika inte är på plats: ”Om Gud vill...”Brand logo
Gunilla Persson om Mello och varför Erika inte är på plats: ”Om Gud vill...”

2003 drog Tillbaka till Vintergatan igång i SVT. Det är faktiskt den mest repriserade serien i SVT:s historia och har setts av miljontals människor genom åren.

Efter 44 avsnitt lades barnprogrammet ner. 2010 kom uppföljaren Vid Vintergatans slut och två år därefter släpptes spinoff-serien Pax jordiska äventyr. Hösten 2023 kom nyheten att det nu spelas in en kortfilm baserad på Tillbaka till Vintergatan! I Jorden anropar återvänder några av skådespelarna, men vad har de egentligen gjort sedan originalversionen släpptes?

Annons
Tillbaka till Vintergatan

Philomène Grandin, 49, spelade rollen som Mira

Philomène Grandin gjorde sin skådespelardebut 1995. Sedan dess har vi fått se henne i pyssel-programmet Philofix, som sändes i Barnkanalen, och såklart i rollen som Mira i Vintergatan-serierna.

Idag jobbar Philomène fortfarande som skådis men även manusförfattare. Hon har läst in ett hundratal ljudböcker och även skrivit självbiografin Glöm allt men inte mig, som handlar om uppväxten med pappan Izzy Young, som är en känd folkmusikexpert.

Annons
Philomène Grandin
Philomène Grandin spelade i Tillbaka till Vintergatan.Jessica Gow/TT

Karaktären Mira återvänder i Jorden anropar. Manus är skrivet av Martin Fallhagen och kortfilmen handlar om hur Martin själv, tillsammans med de andra från hans gruppboende hamnar, i rymden. Där träffar de Mira och Peo.

– Det är inte så ofta människor med downs syndrom får skapa och göra sådana här grejer, säger Philomène Grandin till Mitt i.

Dottern Paloma Grandin är skådis – där har du sett henne

När det kommer till privatlivet är Philomène gift med den 17 år äldre trubaduren Lars Demian, 66. De har två barn ihop och bor i en lägenhet på Södermalm, i Stockholm.

Annons

Lars och Philomènes dotter Paloma Grandin, 10, har valt att gå i mammas fotspår. Hon har skådespelat i både Knyckertz & snutjakten och En hederlig jul med Knyckertz.

När det i vintras vankades premiär dök hela familjen upp på röda mattan!

Paloma Grandin
Paloma Grandin längst fram, ihop med familjen.Jari Kantola/TT

Jonas Sykfont, 51, spelade Femman – så lever han idag

I Vintergatan-serierna hette Jonas Sykfonts roller Garsson, Femman och Benke. Karaktären Femman kommer man kanske ihåg genom hans återkommande replik ”fem fem fem”.

Annons

Jonas är en av medlemmarna i den svensk humorgruppen Varanteatern, men han jobbar huvudsakligen som brandman idag. Han driver även en byggfirma så Jonas har onekligen fullt upp. När Hänt pratar med honom berättar han varför han inte har synts i speciellt många filmer eller serier sedan Vintergatan-tiden.

– Jag har tackat nej till mycket, det har inte känts rätt. Jag är inte den som jagar auditions heller, säger han till Hänt.

Därför umgås inte Tillbaka till Vintergatan-skådisarna

Just nu är Jonas Synkfont aktuell i filmen Håkan Bråkan 2, där han spelar rollen som scoutledaren Tom. Han spelade även en roll i SVT-serien Painkiller nyligen.

Idag är Jonas bosatt i Malmö där han bor ihop med sin 15-åriga dotter. Han har även ett hus på Österlen och trivs med livet som singel. Jonas har ingen kontakt med Vintergatan-gänget, förklarar han.

– Det är sällan vi skådespelare umgås. Det kände jag nu med Håkan Bråkan också, vi ses på set, man gör det man ska och sen åker man hem.

Annons
Jonas Sykfont
Robert Eklund/TT

Anders Linder, 81, i rollen som Peo – barnen går i hans fotspår

Anders Linder har vi fått se i mängder av barnprogram genom åren och hans karriär började redan på 70-talet. Nu verkar han ha gått i pension och det var länge sedan vi fick se honom i en film, serie eller teater.

Anders är en av skådisarna i filmen Stall-Erik och snapphanarna, som planerar att ha premiär 2025. Produktionen startade 1996 så det här är minst sagt ett utdraget projekt!

Det är dock inte bara skådespelaryrket Anders Linder haft fullt upp med. Han är dessutom jazzmusiker och utbildad arkitekt. Han hann dock bara jobba som arkitekt i två år på deltid innan karriären som artist tog över helt.

Annons

Sedan 1960 är Anders sambo med Anna Roll, 81. Hans son Olle Linder, 51, jobbar med musik och är känd som multiinstrumentalist. Dottern Lisa Linder, 54, är författare och dramatiker, så de har onekligen inspirerats av sin pappa!

Anders Linder
Anders Linder som Kapten Zoom.MARKUS LINDGREN MA68

Hustrun Anna Roll sjuk – Anders Linders egna ord

Livet har inte bara varit guld och gröna skogar för Anders Linders del. Hustrun Anna, som han alltså har levt ihop med i över 60 år, drabbades av en stroke för en tid sedan.

Annons

I en intervju med Expressen, från 2022, berättar han om deras vardag.

– Jag har blivit mer anhörig nu. Hon kan sjunga, spela fiol och måla men har svårt att föra pennan som förr, det blir pensel, och jag får göra mat och så där. Det är som det är, från Kapten Zoom till anhörig, säger Anders Linder till tidningen.

Ola Axman/TT

Pelle Hanæus, 51, spelade Henrik – det jobbar han med idag

Pelle Hanæus är främst känd för rollen som Henrik i Tillbaka till Vintergatan. Han har medverkat i ett par andra serier men det var inte förrän 2019 som han gjorde sin första stora tv-roll sedan dess, i SVT play-serien Kurs i självutplåning.

Annons
Pelle Hanæus
Pelle Hanæus spelade rollen som Henrik.Jurek Holzer / SvD / TT

Hösten 2020 började Pelle jobba på Lunds universitet som universitetsadjunkt i scenframställning.

I en intervju med Expressen, från 2019, berättade Pelle att folk i 25-årsåldern blir helt till sig när de får träffa ”Henrik i Vintergatan”.

– Det är jätteroligt verkligen att man ser människor som bryr sig. De tror inte sina ögon och blir alldeles spralliga, berättade han då för tidningen.

Pelle Hanæus
Pelle Hanæus håller än idag på med skådespeleriet.Facebook

Pelle och Wilson i Tillbaka till Vintergatan var ett par

Något alla inte har koll på är att Pelle Hanæus har varit ihop med Wilson D Michaels, som alltså spelade Glen i Tillbaka till Vintergatan. De träffades i New York på 90-talet och blev snabbt ett par.

Annons

Pelle och Wilson flyttade till Sverige ihop 1997 och det var faktiskt Wilson som landade rollen i barnprogrammet först. Han tipsade sedan produktionen om sin sambo och resten är historia!

– Det är ju aldrig enkelt att bo tillsammans och jobba tillsammans. Då kunde vi vara lite irriterande ibland. Men jag är jätteglad vi gjorde det tillsammans, nu är det ett fint minne, sa Pelle Hanæus till Expressen häromåret.

Idag är de alltså inte längre ett par men fortsatt goda vänner.

Wilson D Michaels
Wilson D Michaels jobbar idag på ett resebolag.unknown

Så lever Wilson D Michaels, 54, idag – spelade rollen som Glen

Hur gick det sen för Wilson D Michaels? Han flyttade till Hamburg, i Tyskland, 2001 och där blev han kvar. Han sysslar fortfarande med teater och musikaler då och då men inte i samma utsträckning som förr.

Idag har Wilson en chefsroll på resebolaget TUI Cruises Entertainment Teams.

FOTO: TT

Annons