Thorsten Flinck har funnit sitt kall i livet - att diska!

Thorsten Flinck har funnit sitt kall i livet - att diska!

Livet igenom har Thorsten hatat och vägrat att städa men på senare tid har han faktiskt börjat och diska.

Skandalomsusade skådisen Thorsten Flinck, 55, har precis släppt “Thorsten Flinck: en självbiografi” (Bookmark). I en lång intervju för DN berättar han nu öppet om sina innersta tankar samtidigt som han ger en bild av vem han egentligen är. Och den bilden är smått förvirrad.

– Jag kan avläsa folk omedelbart. Men jag är helt blind inför mig själv och det är på en nivå att det är löjligt, jag är efterbliven, säger Thorsten.

Han tar ett exempel:

– Jag minns en gång när det blev dålig stämning med en sminkös. Jag förstod inte varför förrän Claes Månsson sa att du stod ju och tog dig på kuken hela tiden medan ni pratade. Jag blev chockad. Då var jag 23. Nu är jag 55. Och sådant händer fortfarande.

Thorsten är ärlig med att hans tillvaro är allt annat än en dans på rosor:

– Mitt liv har varit så mycket smärta. Och rätt roligt ibland. Saken är att jag är ångestriden, och samtidigt sorglös, det finns ett barn i mig som aldrig förändras. Men mest har det varit sorgligt.

Thorsten Flinck på bokmässan 2016.

Kanske för att han alltid dragits till det mörka och destruktiva:

– Som barn såg jag direkt när en människa hade verklig ångest. Och det var så fint. Jag kunde betala för att få vara i närheten. I dag har jag gått mer än hela varvet och jag har så mycket ångest i mig att det är obeskrivligt.

Thorsten förälskade sig i defekter:

– De andra killarna gillade alltid samma tjej, och jag fattade inte. Jag tyckte i stället att hon med munsåret var vacker. Det svårt ansatta munsåret hon hade, det som vätskade och var fullt av var.

Detta bottnar i att han ser sig själv som defekt. Han äcklas till och med av sin egen kropp:

– Jag vet att det låter fascistiskt, men kroppar är äckliga. Jag har haft sju månader nu av att inte se mig själv naken. Om jag måste duscha släcker jag. Sådana perioder kommer och går. Och i dag ser jag ju att flickan med munsåret talade till mig för att det var jag.

Ändå har han på ett annat plan en minst sagt grandios självbild. Som då amerikanske presidentkandidaten Donald Trump, 70, kommer på tal och han utan ett uns ironi säger:

– Hela tricket är att han visar att han är människa. Han har blivit både folkets man och elitens man, som jag.

Så här såg Thorsten Flinck ut 1987.

Livet igenom har Thorsten hatat att städa men på senare tid har han faktiskt börjat diska själv:

– Jag har aldrig diskat innan. I alla förhållanden jag haft har jag sagt att diska, det gör inte jag. Och jag KAN inte tvätta. Mansgris, visst, men jag KAN inte. Jag har försökt med städning flera gånger och det blir verkligen bara mycket värre. Det låter som ursäkter men det är på allvar.

Tydligen har skådespelaren nu funnit ett inre lugn genom att diska.

– Det är något bestående. Jag tycker inte om förändringar och har ett stort trygghetsbehov. Vad jag insett är att diskandet gör att det kommer att se likadant ut här i huset resten av livet. Jag kommer inte springa runt och leta efter saker hela tiden. Man diskar för att ingenting ska hända, förklarar han.

LÄS OCKSÅ: Vimmel: Thorsten Flinck prisades av Cornelius

Foto: Stella, IBL

FRÅN FÖRSTASIDAN