LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Thorleif Torstensson om kärleken och bandets uppbrott

25 maj, 2019 
AvOla Lagerström
Möt dansbandsstjärnan Thorleif Torstensson, 69, i stor intervju.
✔︎ Blev tillsammans med ett fan – träffades när hon var 15 år.
✔︎ Sanningen om Thorleifs uppbrott.
✔︎ Sågningen av Ulf Lundell.
Annons

Det är en kärlekssaga utöver det vanliga. Dansbandskungen Thorleif Torstensson fick äntligen sin Lisbeth, 54, efter många år och komplicerade turer. För Hänt talar han ut om sin oerhörda lycka.

Hur står det till världens bästa Thorleif?

– Det står jättebra till. Jag trivs med livet och har inget att klaga på.

Hur börjar dina dagar?– Min kära hustru – eller blivande kanske – stiger upp kvart över fem. Hon börjar nämligen jobba halv sju. Så jag kliver upp med henne och dricker kaffe och så. Sedan tittar jag på nyheterna tills de torkat ut, (skratt). Därefter går jag iväg till mitt kontor och arbetar dagen igenom.plus_iconOtrohet och bråk – så gick det sen för dansbandsdrottningarnaLäs mer

Varför tror du att Thorleifs blev så oerhört populärt?

– En stor anledning var nog min röst. Den är tämligen unik. Det finns många sångare som inte sjunger hundraprocentigt bra – men som ändå har värme och utstrålning. Ulf Lundell till exempel. Han har karaktär. Sedan finns det Bob Dylan och många andra som man känner igen på 100 meters avstånd. Jag lyssnar med mitt hjärta och försöker inte analysera för mycket. Kan höra två takter. Sedan vet jag om det funkar. Det ska vara texter som berör, som har en historia. När man hör musiken ska man kunna se bilder framför sig – och känna igen sig. Jag tror att jag vet vad som går hem.

Annons

Är kändisskapet besvärande?

– Nej, jag har aldrig haft ont av det. Folk har alltid varit så vänliga. Visst tisslas och tasslas det bakom ryggen. Min kära Lisbeth märker av sådant.

Vintern 2011 släpptes bomben: Thorleifs skulle läggas ner! Vad tusan hände?– Jag hade hållit på i 50 år. Dessutom var det en svacka i branschen. Den lite äldre publiken var trogen, men föryngringen blev inte vad vi hade hoppats på. Vi gick ut med detta julen innan vi slutade – så att verkligen alla skulle få chansen att se oss en sista gång. De sista spelningarna blev väldigt känslosamma. Folk stod framför scenen och grät. Då fick man lyfta blicken i taket. På något sätt fanns det en uppfattning om att Thorleifs skulle hålla på i evigheter, men allt har ett slut…15 svenska dansband som tagit ut stilsvängarna rejältLäs mer

Dansbandet Thorleifs 1977.
Dansbandet Thorleifs 1977.

Är du proppmätt på Gråt inga tårar, Med dig vill jag leva och Tre gringos?

– Nej, de är fortfarande ljuv musik för mina öron. Speciellt Gråt inga tårar. Den har vitsordats av många. Göran Skytte älskade den låten. Benny Andersson har också pratat om den i fina ordalag.

Annons

Det går rykten på byn om att du och Titanix-stjärnan Maria Rolf, 49, fått ihop det! Sant eller falskt?– Sant! Ett musikaliskt samarbete. Inget annat, (skratt). Hon är gift med en trevlig kille som heter Stefan. Nu förenas Maria och jag under singeln ”Thorleifs Saxofoner. Vi har inte gjort något tillsammans tidigare. Däremot har Titanix gjort en fräsig version av Gråt inga tårar. Det var ett helgerån, men den tålde det också.plus_iconSkilsmässa och bråk – här är skandalerna kring ArvingarnaLäs mer

Hur gick det till när du träffade Lisbeth?

– Som 15-åring gick hon ut och dansade första gången. Det var Thorleifs på scenen. Tre år senare kom hon på en ny spelning. I samband med den blev hon kompis med oss i bandet. Vi ville ta en kaffe allihop, men caféerna var stängda så vi fick följa med henne hem till sitt föräldrahem. Detta gjorde vi som vänner. Längre fram i livet skaffade hon familj. Jag också. Åren gick och 1995 träffade hon lite motvilligt Rosita, en spådam i Helsingborg. När Lisbeth kom in i rummet, sa Rosita: ”Du kommer att träffa en man som har fem barn, som bor i skogen och åker mycket buss, dessutom ser jag mycket siffror”. Jag hade fem barn, bodde på landet, har läst matte på universitetet. ”Ni kommer träffas igen på dans”, fortsatte Rosita. ”Skitsnack”, tänkte Lisbeth. Och så gick åren. Det blev 2006. Lisbeth hade fött barn och varit borta några år i Göteborg. Hon hade inte varit ute och dansat på länge. Men så dök hon upp på en spelning. Rosita hade sagt det! Jag minns att jag frågade henne om vi skulle dansa. Hon hamnade i stället i mitt knä. Det var under en spelpaus. Hjärtat slog frivolter – för jag har alltid tyckt om henne. När kvällen var slut och hon skulle gå sin väg, sprang jag ikapp henne, skrev mitt nummer på en lapp och sa: ”Du kan ringa om du vill!” Hon ringde samma kväll. Resten är historia…

Thorleif och hustrun Lisbeth.
En spådam kunde förutse Thorleif och Lisbeths kärleksrelation.

Vad värdesätter du högst i er relation?

– Ömsintheten. Att vi är på samma våglängd. Vi tycker om varandra. Ställer upp för varandra. Säger dagligen att vi älskar varandra. Vi myser och har det gott tillsammans!

Annons

Är du en kött-, fisk-, eller salladsmänniska?

– Minst sallad!

Slutligen Thorleif, vilken är den bästa stunden på din dag?

– Det är när Lisbeth kommer hem från jobbet. Det ser jag alltid fram emot!

Fakta om Thorleif Torstensson

Född: 26 juni 1949.Bor: Båstad.Familj: Sambon Lisbeth, 54, barnen Daniella, 28, Oskar, 25, Simon, 30, Anna, 40, Frida, 43.God egenskap: Envis. Människokär. Tycker om att kramas både med män och kvinnor.Dålig egenskap: Alltför envis ibland.Oanad talang: God kondition. Har klarat av både Vasaloppet och Marathon, även om det var några år sedan.Stolt över: Mina barn, Lisbeth och mitt yrke – som jag knappt ser som ett yrke. Är även stolt över att jag är vigselförrättare. Har sammanfört många människor på dansgolvet. Nu får jag viga dem också!Ser fram emot: Ett fortsatt behagligt liv.Aktuell med: Nya singeln Thorleifs saxofoner med dansbandet Titanix.

Foto: TT, Karin Törnblom/IBL

Annons