LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Här är allt du vill veta om dansaren Taya Shawki

04 mar, 2022 
RIHANNA, TAYA SHAWKI
Taya Shawki är en av Sveriges främsta dansare och även internationellt är hon välkänd inom branschen. Här är allt du behöver veta om henne!
Annons
Dolph Lundgrens ursäkt till familjen: "Mina barn började gråta direkt"Brand logo
Dolph Lundgrens ursäkt till familjen: "Mina barn började gråta direkt"

Taya Shawki, 28, växte upp i Angered utanför Göteborg men har nu hela världen som sin spelplan. Tayas karriär har gått som på räls och under årens lopp har hon dansat bakom världsstjärnor som Beyonce och Ariana Grande.

Sedan 2017 bor hon i Los Angeles och jobbar som professionell dansare. De senaste åren har karriären tagit fart och hon har blivit ett väletablerat namn i Hollywood. Men Göteborg och Sverige kommer däremot alltid att vara hemma för henne.

– USA är väldigt stort. På alla sätt. Det är lättare för oss som frilansar och jobbar sent och på helger. Det finns alltid bra mat att köpa, det är öppet sent. Det är många små saker. Men det finns ändå inget som hemma, har hon sagt till Expressen.

Annons

Allt om Taya Shawki – dansat i Melodifestivalen

Taya har tidigare varit dansare i bland annat Idol och i Melodifestivalen.

Men det var år 2014 som karriären drog igång på riktigt. Då flyttade hon till London där den internationella karriären tog fart. Hon blev en professionell dansare och ett väletablerat och eftertraktat namn i Hollywood.

Taya började tidigt, redan som 3 åring, på Balettakademien i Göteborg med barnjazz, sedan fortsatte hon på Svenska Balettskolan på Hisingen. Vid 14 års ålder började hon dansa på Twisted Feet Dance Academy i Mölndal, där hennes intensiva träning ledde till hennes framgångar.

Hur gammal är Taya Shawki?

Enligt folkbokföringen heter hon Rim Taya Shawki, men tilltalsnamnet är alltså Taya. Hon är född den 1 juni 1993. Så i skrivande stund är alltså hennes ålder 28 år.

Taya Shawki var bakgrundsdansare till Beyoncé

Förutom Ariana Grande och Beyoncé har Taya även jobbat för Rihanna. Att få dansa med Beyoncé hade alltid varit en dröm för Taya, så när beskedet kom att hon skulle få dansa med Beyoncé kunde hon knappt tro sina ögon.

Annons

– Det var bland de svåraste jobben jag någonsin gjort, men det har alltid varit min dröm, så långt jag kan minnas, säger Taya.

Vad heter Taya Shawki på Instagram?

Taya är väldigt aktiv på sociala medier och på Instagram heter hon @tayashawki där hon har nästan 80 000 följare.

Bland likes och kommentarer hittar vi allt från etablerade kändisar i Hollywood som Ariana Grande, Khalid, Normani och Victoria Monet till svenska stjärnor som Bianca Ingrosso, Danny Saucedo, Filip Dikmen och Gina Dirawi.

Taya gästar Carina Bergfeldts talkshow, säsong 2, avsnitt 8.

Bergfeldts sänds fredagar klockan 21:00 på SVT1.

FOTO: THOMAS LEPRINCE, PILLAN THELAUS

Annons