Takida-Robert Pettersson om sin psykiska ohälsa

Takida Robert Pettersson

Takida-sångaren Robert Pettersson har haft en lysande karriär – men har länge kämpat mot ett inre mörker. – I dag förbannar jag inte längre min sjukdom, utan kan nästan känna mig tacksam för den, säger han till Aftonbladet.

Robert Pettersson, 40, är sångare för två av Sveriges största rockband, både Takida och Stiftelsen. Men bakom all framgång har han länge haft en inre kamp. För Aftonbladet berättar han om när det var som värst och ångest och depression tog över hans vardag. När han var 25 år mådde han så dåligt att han checkade in ensam på ett hotellrum i Göteborg och försökte avsluta sitt liv. Efter det blev han tvångsintagen på en psykiatrisk avdelning, som sedan blev hans räddning då han fick en förståelse för sin sjukdom.

Med åren har nu Robert fått allt lättare att leva med sina depressioner. För fem år sedan fick han även diagnosen bipolär typ 2. Det var en lättnad för honom att få en diagnos och idag har han även lärt sig att acceptera livet som bipolär.

– I dag förbannar jag inte längre min sjukdom, utan kan nästan känna mig tacksam för den. Utan den skulle jag inte ha kunnat åstadkomma de grejer jag gjort, säger han till tidningen.

Vill bryta tabun kring psykisk ohälsa

Under många år har Roberts liv präglats av sjukdomen och vid flera tillfällen har han valt att prata om det i media, både för sin egen skull men även för att bevisa att psykisk ohälsa är väldigt vanligt.

Robert är sångare i Takida och Stiftelsen.

– Jag har gjort det både för min egen skull och för att hjälpa andra. Jag tycker att det är viktigt att bryta tabun kring psykisk ohälsa. Vi är många som lider av det och man behöver känna att man inte är ensam, säger han till Aftonbladet.

Robert Petterssons ord om frun

I intervjun berättar sångaren att hans fru Dea Norberg varit ett enormt stöd för honom när han haft sina svackor. I början av deras förhållande försökte han stöta bort henne när han mådde som sämst, eftersom han inte ville att hon skulle se han när det var som värst. Men när han till slut förstod att det var viktigt för Dea att ha få se alla hans sidor, både ljusa och mörka, slutade han att kämpa emot och lät henne vara nära även i de tuffaste stunderna.

– Det är jag glad för i dag. Hon tycker att jag bidrar med något även när jag är deprimerad, säger han.

– I en kärleksrelation vill man ju vara inbjuden till alla delar av den andra. Även det mörka är ju en del av den personen man älskar, säger hon och poängterar hur mycket hon uppskattar just kontrasterna hos Robert, att han kan vara både stor och stark och liten och skör, säger Dea Norberg till Aftonbladet.

FOTO: TT

SENASTE NYTT!