LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

"Tagga ner SR – ert eget extraval har tagit sjuka proportioner"

05 jan, 2015 
AvLeif Schulman
leif schulman
Ni har väl röstat? Nej, jag menar inte det där inställda Riksdagsvalet. Här pratar vi om det om ett ännu viktigare extraval: Svensktoppen-valet.
Annons

I höstas gick Svensktoppen, med Carolina Norén i spetsen, ut och utlyste en ”historisk omröstning på Svensktoppen”. Man gjorde det med sådan bravur och så pompöst att jag för ett ögonblick trodde att det handlade om införandet av någon ny grundlag.

Den stora och för oss alla helt avgörande frågan, som vi alla har att ta ställning till är: ”Hur länge ska en låt få ligga på listan”? Så här försynt skriver man det på Svensktoppens hemsida: ”Det historiska beslutet kommer att fattas på ett historiskt sätt – där du som lyssnar får bestämma”.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Det hela är ett led i den långsiktiga förändring som Sveriges Radio inledde med programmet i våras. Ska en låt få ligga 278 veckor på listan, så som ”Du är min man” har gjort? Frågan är snarare, är det någon som bryr sig? Lyssnarna kan nu välja på tre alternativ: ingen ändring, max ett år eller ”eget förslag”. Carolina Norén lämnar upphetsade delrapporter varje söndag och Sveriges Radio har små valstugor runt om i landet. Det hela börjar ta smått löjliga proportioner.

”Så mycket makt över reglerna har aldrig tidigare hänt i Svensktoppens historia”, lyder den upphetsande statusuppdateringen. Tagga ner, SR!

Nu fattas bara valvaka i övermorgon, den 7 januari, då sista rösterna lämnats.

 Leif Schulman/TV-chef

Annons