SVT:s svar på Mia Skäringers kritik över valet av Mikael Persbrandt

Mia Skäringers kritik mot Mikael Persbrandt i SVT

Mikael Persbrandt har fått hedersuppdraget att läsa dikten Nyårsklockan vid 12-slaget på nyårsafton. Nu får SVT:s beslut kritik av Mia Skäringer.

Idag kom beskedet vem som tar över uppgiften att läsa Tennysons dikt Nyårsklockan vid tolvslaget på nyårsafton. Tidigare år har svenska storheter som Georg Rydeberg, Jarl Kulle, Margaretha Krook och Jan Malmsjö läst orden “Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten” i direktsändning från Skansen.

Annons: Bärbar mobilladdare med inbyggd ficklampa – fynda den här!

I ett pressmeddelande berättar SVT att det är skådespelaren Mikael Persbrandt, 55, som i år fått uppdraget. Under sändningen från Skansen kommer också LaGaylia Frazier, 52, Darin, 31, och Moneybrother, 43, medverka. Sändningen leds av programledaren Anne Lundberg, 52.

– Det är en stor ära att få tillbringa årets allra sista skälvande timma tillsammans med svenska folket. För nyårsafton är en speciell kväll för mig, man lämnar det gångna året bakom sig, man reflekterar över det som hänt och med spänd förväntan ser man fram emot det tomma, blanka blad som ett nytt år innebär, säger Anne Lundberg i pressmeddelandet från SVT.

Reaktionerna på SVT:s val att låta Mikael Persbrandt ta över traditionen att läsa dikten lät inte vänta på sig. Skarp kritik hörs nu över utnämningen. I ett inlägg på Instagram ger Mia Skäringer sin syn på saken.

Vi har alltså ingen regering, ingen akademi och nu läser Mikael Persbrandt nyårsklockorna. Grattis Sverige! Ni ringde just in det gamla och ut det nya“, skriver Mia Skäringer på Instagram.

Vild debatt vid Mia Skäringers inlägg

I kommentarsfältet till Mia Skäringers inlägg har på kort tid en vild diskussion uppstått. I skrivande stund har inlägget över 900 kommentarer.

Eva Beckman, SVT:s programbeställare för kultur och evenemang, är ansvarig för utnämningen av diktuppläsare vid 12-slaget på nyårsafton. Hon berättar om hur tankarna gick kring utnämningen.

– Det här uppdraget handlar ju om att tolka en dikt, och uppdraget har gått till en rad skådespelare genom åren. Mikael Persbrandt är en av våra främsta skådespelare och det ska bli spännande att höra hur han tolkar den här dikten, skriver hon till Aftonbladet i ett mejl.

Eva Beckman säger också att hon respekterar de kvinnor som kritiserar valet.

– De är förstås fria att ha vilka åsikter de vill om detta. Jag har full respekt för att alla val vi gör inte kan gillas av alla, säger hon.

LÄS MER: Mikael Persbrandts ångest – efter påhoppet mot Skavlan

LÄS MER: Så julpyntar Sanna Lundell och Mikael Persbrandt – kika in

FOTO: IBL