SVT:s svar efter skarpa kritiken mot penisskämtet

SVT kritiseras av kristna efter att ha publicerat ett skämt om krucifix framför Per Anderssons penis.

SVT möttes av stark kritik från kristna efter att ha återpublicerat ett klipp där komikern Per Andersson skämtar om sin penis ihop med ett krucifix. Nu bemöter SVT kritiken.

Komikern och skådespelaren Per Andersson, 42, har en bred repertoar bakom sig. Han har varit med i humorgruppen Grotesco, skämtat i TV4:s Parlamentet och i Allsång på Skansen på SVT. På scenen har han showat med Diggiloo och gjort succé med musikalen Book of mormon.

ANNONS: Redo för sol, bad och picknick? Fynda sommarens bästa picknickfilt här!

Men nu har Per Andersson trampat i klaveret – med sketchen Kuk i hatt från humorserien Pulver. Sketchen gjordes 2012, men lades i början av augusti upp på sociala medier av SVT.

I sketchen sjunger Per Andersson om vad han kan stoppa sin penis i.

Nintendo, plättar, chinos eller Taj Mahal, brunsås eller Jesus ifrån Nasaret”, sjunger komikern. I klippet dyker ett krucifix upp framför hans skrev.

Detta har retat upp en grupp kristna som under måndagskvällen demonstrerade utanför tv-huset i Stokcholm. Vissa av demonstranterna bar plakat med text som: ”Nu räcker det” och ”Stoppa kristofobin”.

Aday Bethkinne, som är kristdemokratisk lokalpolitiker i Botkyrka, säger till SVT att sketchen är kränkande för kristendomen och kristna och är inte nöjd med svaret de fått.

– SVT tar ingen hänsyn. Vi har anmält klippet flera gånger, men SVT plockar inte ned det. De svarar bara att humor upplevs olika av alla, och att SVT är demokratiskt. Det är också opassande för barn att se då klippet innehåller massa fula ord, säger Aday Bethkinne till SVT.

SVT: ”Vi kan inte begränsa oss”

Med demonstrationen hoppas Aday Bethkinne få en bra dialog med SVT. Han tycker inte att klippet kan ursäktas med att det är ett skämt.

– Det här är absolut inget skämt, vi betalar licenspengar till SVT men det här är absolut ingenting vi står bakom. Jag hoppas det är sista gången man förlöjligar kristendomen, säger Aday.

Thomas Hall är programchef för SVT Nöje i Stockholm. I ett mejl svarar han på kritiken.

”SVT skämtar om allt och det är viktigt för yttrandefriheten. Vi kommer inte att ta ned klippet. Vi är medvetna om att humor kan uppröra, men vi kan inte begränsa oss utifrån vem som kan tänkas bli upprörd – det är en ytterst farlig utveckling om SVT skulle censurera sin humor”, skriver han.

FOTO: TT/Anders Deros, SVT