SVT-profilens känslosamma avsked – i tårar under sista sändningen

Efter 22 år har Marianne Rundström gjort sin sista sändning i SVT. Hon höll ihop det ända in i det sista – men den sista minuten kom tårarna.

Marianne Rundström, 66, är en av våra mest folkkära programledare i SVT.

I över två decennier har Marianne varit en stor del av svenskarnas morgonrutin som programledare i ”Gomorron Sverige” i SVT.

Men inför sin 67-årsdag meddelade SVT att hon skulle förlora sin fasta tjänst på grund av kanalens pensionspolicy. Då valde hon att säga upp sig i protest.

– Mitt drömscenario är att hela samhället börjar titta på äldres kunskaper istället för på vår ålder, att SVT har en policy som säger att man måste gå i pension när man är 67 är bara korkat, sa hon själv till SVT i samband med avhoppet.

Det blev ett sorgset avsked för SVT-profilen Marianne Rundström.

Det blev ett sorgset avsked för SVT-profilen Marianne Rundström.

Förra veckan var det dags för Marianne Rundström att runda av SVT-karriären. Efter nästan 22 år på kanalen gjorde hon sin sista sändning av Gomorron Sverige.

– Sista sändningen kändes faktiskt precis som alla andra sändningar och inte förrän sista minuten tänkte jag på att det var den sista, säger Marianne Rundström till SVT Nyheter.

Under slutminuten av intervjun med partiledaren Anna Kinberg Batra överraskades programledaren i direktsändningen av sina kolleger. Då kom också tårarna.

Och Marianne Rundström tänker inte slå av på takten.

– Jag har en ganska fullspäckad höst faktiskt, med massa nya roliga uppdrag när jag ska spåra mig själv. Det ska bli fantastiskt roligt, säger hon till SVT Nyheter.

Efter sommaren kommer Marianne Rundström att börja sitt nya jobb på News55. Det är en seniorsajt som levererar nyhetsbevakning med seniorfokus.

– Ingen annanstans får erfarenheten så stor plats som på News55 och det är ovärderligt för de tre miljoner som fortsätter ett alert liv efter 55, säger Marianne Rundström i ett pressmeddelande.

Läs mer: Efter uppsägningen – här är SVT-profilens nya jobb

Text: Helena Sjögren, Lina Arvidsson