SVT-profilen Rikard Palms mardrömsnatt – räddades av polis

Rikard Palm

Rikard Palm var ute och plockade hjortron när han försvann. Över ett dygn senare hittades han av tre polisbilar.
I en exklusiv intervju med Hänt berättar han nu om skräcknatten!

SVT-profilen Rikard Palm, 59, öppnar upp sig om den fruktansvärda natten: ”Hon grät, jag också”.

Rikard Palm

För några dagar sedan tog Rapports tidigare nyhetsankare Rikard Palm en promenad i de djupa skogarna söder om Hudiksvall.

Med sig hade han vännen Solveig Söderlund, 65.

– Vi plockade hjortron och kom ifrån varandra. Ingen av oss hittade tillbaka till bilen. Vi hade gått vilse. Batterierna i mobilerna tog slut och det blev beckmörkt och svinkallt, berättar Rikard för Hänt.

Rikard övernattade på ett kalhygge

– Jag hade med mig en hund, en golden retriever, som la sig över mig. Han värmde mig faktiskt ordentligt. Jag var utmattad och somnade som en stock, berättar Rikard vars kompis Solveig hade det betydligt värre.

– Hon kröp in under en gran. På nattkrönet kom det en björn som nosade och tänkte: ”Vad ligger under den här granen?” Som tur var hade hon nerver nog att vara knäpptyst, så björnen avvek från platsen. Den natten var inte rolig, varken för henne eller mig, intygar Rikard som vaknade upp sent på eftermiddagen dagen därpå. Då hade den starka solen bränt sönder halva hans ansikte.

Rikard Palm

Rikard Palm tillsammans med vännen Solveig.

– Jag reste mig upp och började gå. Till min stora glädje upptäckte jag en skogsväg tio meter bort och efter någon timme kom det en bil som stannade. Det var ett ryskt turistpar som förstod att jag var i nöd och lät mig hoppa in i bilen. Efter mycket om och men hittade vi min svarta Mercedes i skogen. Jag blev överlycklig!

Räddades av polisen

Plötsligt dök det upp tre polisbilar. I en av bilarna satt Solveig. Hon hade vaknat i gryningen, hittat ut till stora vägen och fått skjuts av en bilist till sjukhuset – och därifrån slagit larm om försvunne Rikard.

– Det blev ett jäkla pådrag! När vi väl återförenades, Solveig och jag, föll vi i varandras armar. Hon grät, jag också, och poliserna hade tårar i ögonen, avrundar Rikard och konstaterar att dramat fick ett lyckligt slut.

FOTO: Privat/ TT 

FRÅN FÖRSTASIDAN