LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

SVT-profilen Malin Arvidssons stora sorg: ”Min dotter dog i magen i vecka 40”

04 apr, 2018 
Lina Arvidsson
Malin Arvidsson åkte in till sjukhuset när bebisen i magen inte rörde sig som vanligt. Dagen innan beräknat förlossningsdatum fick hon veta att bebisen dött. Nu har Malin startat en insamling till Spädbarnsfonden.
Annons

Skådespelaren Malin Arvidsson40, känd från SVT-serien “Arne Dahl” var gravid i vecka 40 med sitt andra barn när det värsta inträffade. Malin märkte att Nike, bebisen i magen inte rörde på sig som vanligt.

– Det kändes liksom statiskt i magen. Fast det var fullt av sammandragningar. Sammandragningar är dock inte samma sak som fosterrörelser, så när jag la mig ner för att få kontakt med Nike på de sätt jag visste fungerade fick jag ingen kontakt alls. Det gjorde mig alldeles kall, säger Malin Arvidsson i en intervju med tidningen Mama.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Bara en vecka tidigare hade hon varit på kontroll där ultraljudet visade att allt såg bra ut.

När Malin Arvidsson ringde till sjukhuset tänkte hon inte att det skulle vara något farligt. Allt hade ju sett bra ut bara en vecka innan. Men när hon kom in till sjukhuset, dagen före beräknat förlossningsdatum, visade det sig att barnet dött i magen.

Annons

Malin fick vänta i två dagar på förlossningen.

– Efter mycket vånda beslöt vi oss för en vaginal förlossning och inte kejsarsnitt på grund av att det var det bästa för min kropp, vårt sorgearbete, vår anknytning och för Nikes förhoppningsvis framtida syskon, säger Malin Arvidsson.

På sjukhuset fick Malin hjälp att starta förlossningen. Det tog 24 timmar att komma igång och Malin beskriver väntan som “oerhört smärtsam”.

Hon blev väl omhändertagen av personalen på Danderyds sjukhus. I efterhand är Malin glad att hon valde att genomföra vaginal förlossning.

– I slutändan visade det sig att det var en oerhört fin upplevelse att faktisk få föda Nike. Det var helt otroligt. Så vackert, så kärleksfullt, så starkt, så makalöst. Trots att hon föddes stilla är hon ju vår gemensamma förstfödda dotter som vi för alltid kommer älska gränslöst, säger hon.

Mer än 400 barn om året föds stilla. Varför Nike dog vet de inte ännu. Malin och hennes man, Jesper Mases-Berglund, har valt att låta obducera Nike. Därigenom stödjer de också forskningen.

Annons

Malin Arvidsson upplever att man inte pratar om riskerna som finns i slutet av en graviditet. Hon önskar att det fanns större medvetenhet kring dessa risker och hur man ska veta om det är något som avviker. Kanske undviker man att prata om det för att inte skrämma upp föräldrarna, menar Malin.

Malin Arvidsson fyllde 40 år bara några dagar efter att Nike dött. Hon bestämde sig för att starta en insamling till Spädbarnsfonden.

– Min känsla var att jag måste göra något som gör gott, för jag blir galen av att inte kunna påverka min egen situation. Så då kom jag på att jag skulle starta en insamling till Spädbarnsfonden i Nikes namn och göra det som en 40-årspresent till mig – och till alla kommande barn vi kanske skulle kunna rädda undan samma öde som Nike och vi gått till mötes, säger Malin Arvidsson.

Spädbarnsfonden är en ideell förening som ger stöd till föräldrar och familjer som mist ett barn före födseln eller under barnets första levnadsår. Spädbarnsfonden samlar också pengar till forskningen för att minska antalet barn som dör före födseln eller under sitt första levnadsår.

Målet med insamlingen var att samla in 1000 kronor. I skrivande stund är den uppe i 73 795 kronor.

Insamlingen är öppen fram till Nikes begravning om några veckor. Det går fortfarande att skänka pengar.

Hänt har varit i kontakt med Malin Arvidsson före publiceringen. 

FOTO: IBL

Annons