LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

SVT-profilen Anders Blomquist straffas efter brott: ”Helt galet”

14 mar, 2023 
Daniel Sörensen
SVT:s skidexpert Anders Blomquist straffas efter brott mot jaktlagen.
Den folkkäre SVT-profilen Anders Blomquist har hamnat i klammeri med rättvisan.
Han har fått ett strafföreläggande för förseelse mot jaktlagen.
– Jag förstår verkligen inte hur de kan lägga tid och resurser på det här, säger han till Expressen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Äventyrarens nakenhopp slutar i platt fallBrand logo
Äventyrarens nakenhopp slutar i platt fall

Den tidigare längdåkaren och Vasalopps-segraren Anders Blomquist, 62, är numera känd som expert i SVT. Tillsammans med radarpartnern Jacob Hård, 68, syns och hörs han när public service-kanalen visar vintersport i Vinterstudion.

När Blomquist, även kallad ”Blomman”, skulle köra hem efter en sändning i Stockholm var olyckan framme. Han väjde för ett par rådjur men lyckades inte svänga undan det sista. Han tog saken i egna händer och drog det döda rådjuret till vägkanten.

– Där jag bor är polisen 20 mil bort. Man är van vid att lösa saker själv. Rådjuret dog, så jag tog reda på det och tog undan det från vägen, lade det vid sidan om och körde vidare. Det var färdigt helt enkelt, berättar Anders Blomquist för Expressen.

Jacob Hård och Anders Blomquist sitter i kommentatorsbåset under en skidtävling.
Jacob Hård och Anders Blomquist sitter i kommentatorsbåset under en skidtävling.

Bestred beslutet i tingsrätten

I efterhand insåg han att anmälningsskyldigheten vid viltolyckor även gäller om man tagit hand om allt på olycksplatsen. Han hörde då av sig till polisen och berättade vad som hade hänt – fem dagar efter olyckan inträffade. Då upprättade i stället polisen en anmälan mot honom för att han inte hade larmat dem ”inom rimlig” tid.

Annons

I ett förhör med polisen erkände han först brottet och accepterade ett strafföreläggande i form av dagsböter. Men två månader senare bestred han beslutet i ett mail till tingsrätten.

Till Expressen säger han att han framför allt stört sig på formuleringen ”förseelse mot jaktlagen med uppsåt”. Enligt honom låter det som att han kört på djuret med flit. Dessutom är han förvånad att polisen lägger resurser på den här typen av småbrott när de redan är hårt arbetsbelastade.

Andreas Blomquist är förvånad att polisen väljer att prioritera hans brott mot jaktlagen när det finns så mycket andra ouppklarade brott ute i samhället.
Andreas Blomquist är förvånad att polisen väljer att prioritera hans brott mot jaktlagen när det finns så mycket andra ouppklarade brott ute i samhället.

– Jag är mest nyfiken. Dels att man kan lägga resurser på sådan här skit och hur det motiveras. Jag förstår inte hur det kan vara preventivt. Att någon skulle köra på djur med vilja är helt galet för mig. Jag förstår inte, säger han Anders Blomquist.

”Kan inte förhindra det som hände”

Han säger också att det inte handlar om någon smitning eftersom djuret redan hade dött. Det behövdes alltså inte någon jägare som kom ut och tog reda på rådjuret.

– Det går inte att förhindra det som hände, inget efterarbete som inte blir gjort. Jag tog hand om allt. Jag förstår verkligen inte hur de kan lägga tid och resurser på det här, säger SVT-profilen.

FOTO: Ulf Palm/TT, Andreas Bardell/Aftonbladet/TT, Instagram

Annons