Artikeln innehåller reklamlänkar
TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin Törnblom

SVT avslöjar: Här är alla deltagare i Allt för Sverige 2018

16 maj, 2018 
AvAngelica Jaako Billenman
Här är alla deltagare i SVT-programmet Allt för Sverige 2018 med Anders Lundin som programledare.
För åttonde året i rad sänder SVT succéerien Allt för Sverige där tio amerikaner med svenska rötter söker sitt ursprung. Nu avslöjar SVT vilka årets deltagare är!
Annons

I höst kommer en ny säsong av hyllade och prisade realityserien Allt för Sverige i SVT. Tio svenskamerikaner kommer till Sverige för första gången för att söka sina svenska rötter, men också för att tävla för att få träffa sin släkt. Programledare är som vanligt Anders Lundin, 59.

Nu avslöjar SVT årets deltagare och det är en brokig skara amerikaner som stiger i land i Sverige enligt ett pressmeddelande.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

“Eller vad sägs om en balettdansande dokumentärfilmare, en kvinnlig Afghanistanveteran och en rockstjärna (som under inspelningsperioden har en spelning på Sweden Rock-festival) för att nämna några”, lyder pressmeddelandet.

Här är deltagarna i Allt för Sverige 2018:

TANYA EDGIL, 39 ÅR, HAMILTON, ALABAMA, STUDERANDE HEMMAFRU
Tanya en varm och öppen människa från den amerikanska Södern. Hon är gift och har en dotter. När dottern var liten var Tanya hemma på heltid, men nu har hon börjat studera till socialarbetare. Tanya är djupt religiös och kyrkan är, vid sidan av familjen, det mest betydelsefulla i hennes liv.

Annons

Tanya är i rakt nedstigande led släkt med den svenske predikanten Erik Jansson, som tillsammans med sina lärjungar emigrerade från Hälsingland på 1840-talet. I USA byggde Erik Jansson och lärjungarna svenskstaden Bishop Hill på den amerikanska slätten, 26 mil söder om Chicago, Illinois.

CHRISTINA WIGHT, 34 ÅR, MARYVILLE, TENNESSEE, SPECIALLÄRARE
Christina är ensamstående mamma till en tioårig pojke och jobbar som speciallärare. Hon är till hälften korean (på sin mamma sida) och på pappans sida har det italienska arvet dominerat. Hennes svenska farmor lade bort alla svenska traditioner när hon förälskade sig och senare gifte sig med en man från Sicilien. Därför har Christinas svenska del aldrig varit närvarande, men när hon för några år sedan började fundera över sitt ursprung, blev det viktigt för henne att ta reda på mer om sitt svenska arv.

DOMONIQUE JACKSON-RUSSEL, 34 ÅR, SEATTLE, WASHINGTON, JURIST
Domonique är utbildad jurist och har en dröm om att öppna en egen juridikbyrå, specialiserad på juridik inom robotteknik och dataspel. Fram tills att drömmen blir verklighet driver hon en kiropraktorklinik tillsammans med sin fru, som också har svenska rötter. Domonique är Afghanistan-veteran. Hon var stationerad i Kandahar, där hon dagligen upplevde strider med talibanerna. Hon ser på Sverige som ett drömland och hoppas kunna flytta hit i framtiden.

Annons

Domonique är svensk på sin mors sida, det var hennes morfarsfar som emigrerade från Sverige. Han skrev dagbok som finns i Domoniques ägor, men det mesta om den svenska släkten är okänt för henne.

SUSAN SNYDER, 58 ÅR, ROSWELL, NEW MEXICO, SÄLJARE
Susan Snyder kommer ifrån Roswell i New Mexico, staden som är känd för att ett UFO ska ha kraschat där 1947. Hennes pappa hade en nära vän som jobbade inom flygvapnet och som var i tjänst den dagen kraschen ska ha inträffat. Efter att ha hört historien från någon så närstående, är Susan övertygad om att det var just ett UFO som kraschade.

Susan är en hårt arbetande kvinna och hon började jobba redan i 13-årsåldern. Hon har tre barn som idag är nästan vuxna. De senaste åtta åren har varit tuffa, eftersom hennes livs kärlek, som också är far till hennes barn, dog i cancer och hon var tvungen att ta hand om allt med uppfostran och försörjning av tonårsbarnen på egen hand.

Annons

Susan vet att hennes farfar kommer från Sverige och att familjen flyttade tillbaka några år när pappan var liten. I övrigt är Sverige ett blankt papper för henne.

ASHLEY MULLINAX, 32 ÅR, CLIFTON, VIRGINIA, FÖRSKOLELÄRARE
Ashley Mullinax har alltid varit stolt över och älskat sitt svenska arv. Så till den grad att hon uttrycker sin konstnärliga ådra genom att måla dalahästar på allt hon kommer över. Kärleken till det svenska arvet kommer från Ashleys mormor som hon kallar sin bästa vän. De umgås konstant och är båda med i Vasaorden, en svenskförening som ordnar träffar en gång i veckan och firar alla svenska högtider ”over there”. Ashley har precis flyttat ihop med sin man och inför bröllopet fick Ashley sin emigrerade förfaders vigselring av sin mormor, så att hon skulle kunna bära den när hon gifte sig.

DAVID NESLUND, 42 ÅR, SUTTON, ALASKA, CAD-DESIGNER
David Neslund är mannen med känslorna utanpå och han älskar sin familj över allt annat på jorden. David bor med sin fru, som har svenskt-norskt påbrå, och två söner, Björn och Leif, ute i vildmarken i Alaska. Att David och hans fru fann varandra är en magisk historia då deras förfäder är från samma breddgrader i Skandinavien. Generationer senare träffas David och hans fru i Alaska.

Annons

David ser möjligheten att åka till Sverige som en pilgrimsresa. Han vill fullända sin släkthistoria genom att ta med sig jord från fäderneslandet till sin egen mark i Alaska.

ANDREW MORRISON, 28 ÅR, SCANDIA, MINNESOTA,  DOKUMENTÄRFILMARE
Andrew Morrison kommer från svenskorten Scandia i Minnesota. När han var liten fick han sig till livs så mycket Sverige: Lucia, midsommar, lutfisk, sill, kanelbullar, köttbullar och Sverigeflaggor, att han under tonåren hade hunnit bli trött på Sverigetraditioner.

Men svenskintresset kom lyckligtvis tillbaka. I Brasilien träffade Andrew svenskarna Per och Per, och efter att ha hört dem berätta om Sverige, började han förkovra sig i det svenska.  Nu pluggar han svenska och grottar ner sig i allt svenskt. Han ser det som sin uppgift att återinföra det ”äkta svenska” i Scandia då han anser att det blivit för exotifierat där, och att det inte finns någon äkta kontakt med det gamla hemlandet.

Annons

Andrew arbetar som dokumentärfilmare och på fritiden dansar han balett.

KEVIN CHOWN, 48 ÅR, ESCANABA, MICHIGAN, ROCKMUSIKER
Kevin Chown bor i Los Angeles, men kommer ursprungligen från lilla Escanaba, Michigan. Han har musiken med sig från barnsben, då både hans pappa och äldre bror är musiker. Kevin flyttade till Los Angeles tidigt på 90-talet och har sedan dess försörjt sig framgångsrikt som basist i olika band, men också som studiomusiker.

Kevin spelar just nu med den finska superstjärnan Tarja, tidigare sångerska i bandet Nightwish och med Red Hot Chili Peppers trummis Chad Smith i hans sidoprojekt. Tidigare har han också spelat med bland andra Ted Nugent och Chuck Berry.

KYLE JOHNSON, 29 ÅR, INDEPENDENCE, MINNESOTA, LÄRARE
Kyle är en frikyrklig mellanstadielärare från Independence, Minnesota. Det är samma plats där hans svenska förfäder slog ner sina pålar och byggde sig ett nytt liv efter emigrationen från Sverige. Kyle sparar sin oskuld, tills att han träffar den kvinna han vill gifta sig med, något han inte tycker är en särskilt lätt uppgift. Han är också en kille som gillar äventyr och spenderar gärna mycket tid i naturen.

Annons

Förfädernas farm blev till salu för några år sedan och Kyle kunde inte se den hamna i någon utomståendes ägo, så därför köpte han den. Kyle vill till Sverige för att se landet som han tror är det vackraste i hela världen.

LOUIS LARSSON, 52 ÅR, COVINGTON, KENTUCKY, MUSIKLÄRARE
När Louis Larssons dotter föddes växte hans intresse för det svenska arvet. Han gick med i en svenskförening och trodde han skulle lära sig en hel del om Sverige och vad som är svenskt. Tji fick han när han upptäckte att det bara var knytkalas med sura typer när föreningen hade sammankomster. Istället var det en professor på skolan där Louis jobbar som musiklärare, som delade med sig av sin kunskap då även han hade svenskt påbrå.

Med åren har frågorna kring det svenska arvet växt: Hur är människorna i Sverige? Är Louis mer som de? Skulle Sverige kunna vara en plats där Louis skulle kunna bo? Frågor som han förhoppningsvis ska kunna få svar på när han nu äntligen får komma hit.

Allt för Sverige kommer att sändas i SVT Play och SVT1 hösten 2018.

FOTO: SVT, IBL

Annons