Sveriges radio-profilen Carl-Uno Sjöblom är död – blev 91 år

Carl-Uno Sjöblom

Under måndagskvällen somnade den folkkära radio- och tv-profilen Carl-Uno Sjöblom in.
Han blev 91 år gammal.
1:29

Efter reklamen: 10 kändisar som lämnat oss – så minns vi dem

(1:29)

Slå på ljud

Carl-Uno Sjöblom var en svensk radioman och tv-profil och är känd från bland annat Notknäckarna och Svensktoppen.

I höst skulle han ha fyllt 92 år, men runt 23-tiden på måndagskvällen somnade den folkkära radio- och tv-profilen istället in. Detta bekräftar familjen för Sveriges radios Kulturnytt.

Carl-Uno Sjöbloms karriär

Carl-Uno Sjöblom började jobba på Sveriges Radio år 1959 och var sedan kvar där under många år. Under sin karriär blev han känd både inom radio och tv och ledde program så som Svensktoppen, Mosebacke Monarki och Notknäckarna.

Kämpade med reumatism

Men den senaste tiden har Carl-Uno kämpat med reumatism. Någon han har berättat i en intervju med Aftonbladet. Inför sin 90-årsdag berättade han nämligen för tidningen att han löste korsord för att hålla igång hjärnan, men att han hade jobbiga smärtor.

– Jag har tyvärr reumatism och det gör väldigt ont i kroppen. Men jag kan ändå gå utan min käpp om det skulle vara så. Men man är inte 23 år längre och det är en väldig stor skillnad och en enorm omställning att bli äldre, sa han då.

Den folkkära radio-profilen om den moderna tv-världen

I intervjun berättade han även om hur han ser på den moderna tv-världen.

– Det är så annorlunda idag och det finns en helt annan teknik. När vi exempelvis gjorde ”Mosebacke monarki” 1968 så fick vi göra lustigheterna mer mekaniska, det fanns ju inga elektroniska effekter då. Det var mer av ett hantverk eftersom vi fick göra allt från ax till limpa. För en gamling som jag är det lite svårt att tycka att det här nya är bra. Men det går inte att jämföra, sa han då och fortsatte med att berömma Babben Larsson:

– Men jag tittar mycket på tv och det finns pärlor och folk som är jätteduktiga. Babben Larsson är suverän, men det finns många andra också.

SENASTE NYTT!