Sveriges mästerkock-Jonas Johansson tvingades amputera benet

Leif Mannerström och Jonas Johansson i Sveriges mästerkock 2020.

Jonas Johansson fick amputera sitt ena ben på grund av cancer.
Men inte stoppar det honom att följa sin stora dröm.
Nu deltar han i TV4:s Sveriges mästerkock.
Sveriges mästerkock-Jonas tvingades amputera benet – här är Mannerströms varning
Slå på ljud

TV4:s Sveriges mästerkock är tillbaka och i år firar programmet tio år. I år är även sista året som Leif Mannerström finns med i juryn. Det var under TV4:s pressdag i höstas som han berättade om beslutet att lämna programmet efter säsongen.

– Jag vill göra annat helt enkelt. Varje år går hela hösten till att spela in, bo i Stockholm på hotell. Jag bor på jättefint hotell och det är bra med allting, men jag har en jättefin gård, jag har en fru, jag har barnbarn, jag har hundar, jag har djur. Jag vill ägna mig åt det, sa Leif Mannerström till Expressen.

Han förklarade även att beslutet att lämna var helt och hållet hans eget.

Fick amputera bort benet efter cancer

Under onsdagen har den nya säsongen av Sveriges mästerkock premiär och en av årets deltagare är Jonas Johansson, 34, från Mariefred. Han saknar ett ben och under sin audition går han in på kryckor.

– Det enda ben jag har bär knappt, säger Jonas Johansson skämtsamt i programmet.

Leif Mannerström frågar Jonas Johansson om han kommer ha något handikapp på grund av sitt förlorade ben. Han varnar sedan Johan inför kommande utmaningar där den som är snabbast fram till råvarorna är den som får dem.

– Det är klart man har begränsningar när man har ett ben. Men alla problem är till för att hitta lösningar på, säger Jonas i programmet.

Jonas Johansson har levt med bara ett ben i över 20 år.

– Jag var elva år när jag fick problem med mitt vänstra ben och hade väldigt svåra smärtor. Jag blev skickad till olika läkare. De trodde det var överansträngningar på grund av alla sporter jag höll på med. Till slut såg en läkare att det var cancer. Den satt både i musklerna och skelettet och de blev tvungna att amputera.

Fann livsglädjen i matlagningen

Jonas Johansson minns hur det var att få mardrömsbeskedet.

– Det var tungt. Jag kunde inte fortsätta med några sporter. Jag kommer inte ihåg det själv men jag ska ha sagt: ”De får göra vad de vill så länge jag får jaga och fiska”. Men det blev en del mobbning och glåpord och jag hamnade stundtals snett i livet, säger han till Aftonbladet.

Matlagningen blev räddningen för Jonas under den svåra tiden i hans liv. Genom att laga mat fann han livsglädjen.

– Det var matlagningen som jag hittade energi i när jag inte kunde fortsätta med fotboll, bandy och hockey som jag höll på med som yngre. Då fick man hitta på något annat istället och då blev det matlagning.

Jonas trivs bäst ute i naturen och jobbar som viltförvaltare och försäljare av jaktvapen.

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN